Artikeln publicerad: 090516
Stoppa uranbrytningen på Billingen

Efter regeringens planer på mer kärnkraft ökar trycket efter att finna nya uranfyndigheter. Miljöpartiet har kongress på Billingen, just där gruvbolag vill starta uranbrytning. För att stoppa miljöhotet mot Billingen anordnar Miljöpartiet en manifestation lördagen klockan 12.30. Miljöpartiets riksdagsledamot i Näringsutskottet Per Bolund talar.
- Miljöpartiet pratar med en röst i uranfrågan. Till skillnad från till exempel Centerpartiet för vi samma politik i riksdagen som i de kommuner som berörs av uranprospektering runt om i landet, säger Per Bolund, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Miljöpartiet har föreslagit i riksdagen införa ett kommunalt veto mot uranprospektering. Om inte förslaget hade blivit nedröstat i riksdagen, av bland annat Centerpartiet, hade Skövde kommun fått möjlighet att på demokratisk väg säga nej till de kanadensiska bolagen CP N och Mawson som vill undersöka möjligheterna att utvinna uran på Billingen.

- Vi är besvikna på de andra partierna som hävdar att de är emot uranbrytning här i Skaraborg, men väljer att rösta mot sådana förslag i riksdagen säger Göran Larsson, ordförande för Miljöpartiet i Skaraborg.

Pressmeddelande från: MILJÖPARTIET DE GRÖNA