Artikeln publicerad: 090515
Göteborg får rekordstort trådlöst nätverk

Göteborg får Nordens största trådlösa stadsnät som gör det möjligt att surfa mobilt i staden med upp till 10 gånger snabbare anslutning än 3G. Bakom nätet står Göteborgs Stad, nätoperatören Gothnet och den oberoende mobila bredbandsleverantören The Cloud.

Stockholm, 15 maj 2009 - Det trådlösa stadsnätet täcker, förutom stadskärnan inom Vallgraven, även bland annat Stenaterminalen, Avenyn, Frihamnen och Göteborgs universitet. Genom en välkomstportal utarbetad i samarbete med Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Chalmers och Göteborg & Co får användare fri access till bland annat lokal information och turistinformation. Stadsnätet bygger på teknik från The Cloud vars öppna modell gör att alla användare, oavsett mobiltelefonioperatör, kan använda stadsnätet. Utöver bärbara datorer och mobiltelefoner med WiFi-stöd, ger nätet stöd för andra typer av terminaler som Nintendo DS och iPod Touch.

- Ett trådlöst nätverk ger en helt annan användarupplevelse på grund av den höga kapaciteten, säger Roald Sandén, Nordenchef på The Cloud. Eftersom detta är ett sammanhängande nät kan man surfa på nätet från till exempel mobiltelefonen i en taxi genom stadens täckningsområde utan att uppkopplingen bryts. Göteborgs stadsnät är en milstolpe inom utvecklingen och vi tror att fler städer kommer att följa i spåren av denna satsning.

Samarbetet med Göteborg & Co, vars verksamhet syftar till att utveckla Göteborg för invånare och besökare, innebär att användare enkelt kan få information om exempelvis aktuella event. Nätet känner automatiskt av var i staden användaren kopplar upp sig och anpassar visad information efter platsen. Gothnet kommer tillsammans med The Cloud att fortsätta bygga ut stadsnätets täckningsområde. Även innehållet kommer att utvecklas med fler aktörer och tjänster.

- Detta är ett omfattande projekt för att öka livskvaliteten hos både invånare, studenter och besökare i Göteborg, säger Mats Devert, VD på Gothnet. Samtidigt bidrar det till att positionera Göteborg som en innovativ och tekniskt framskriden stad, även ur ett internationellt perspektiv.

The Cloud är Europas största operatör av surfzoner och ligger bakom trådlösa stadsnät i bland annat delar av Köpenhamn, Linköping och City of London. Företaget levererar även trådlöst bredband till Espresso House, Elite Hotels, SkiStar och SJ:s järnvägsstationer.

Pressmeddelande från: The Cloud