Artikeln publicerad: 090515
Vildsvinsjakt på statlig mark

Jakt är både ett instrument för viltvård och rekreation. Foto: SFV

Statens fastighetsverk (SFV) öppnar nu fastigheter i södra och mellersta Sverige för bland annat vildsvinsjakt. Det är ett led i SFV:s strävan att dels hålla viltstammen i balans, dels att göra markerna tillgängliga och erbjuda allmänheten tillgång till korttidsjakt.

Statens fastighetsverk förvaltar stora skogs- och jordbruksfastigheter runt om i Sverige. På tre av dessa – Huseby bruk, Frövi översteboställe och före detta Södermanlands regementes marker utanför Stängnäs – erbjuds nu jägare möjlighet till korttidsjakt under ledning av SFV. Viltvård är, liksom skogsvård, ett långsiktigt engagemang och för Statens fastighetsverk är det viktigt med en vital och balanserad viltstam. Vildsvin är ett spännande bidrag till mångfalden i markerna men är samtidigt ett vilt som kan ställa till med stora skador och problem på både skog och jordbruksgrödor.

Skogarna runt Huseby bruk har en av landets största vildsvinspopulationer och här erbjuder SFV både drevjakt och vakjakt på vildsvin. I skogarna kring Frövi och Strängnäs erbjuds såväl vildsvinsjakt och drevjakt på rådjur som vinterjakt på hare och räv.

- Jakten fungerar både som ett instrument för viltvård och som en rekreationsmöjlighet. Det känns därför väldigt bra att nu kunna erbjuda jägare utan tillgång till egna marker möjlighet att delta i olika spännande jaktformer säger Per Färdmo, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Statens fastighetsverk har som ambition att hålla så många fastigheter som möjligt tillgängliga för allmänheten. Att öppna egendomarna för korttidsjakt är ytterligare ett sätt att tillgängliggöra de marker som är allas vår gemensamma egendom.

Pressmeddelande från: Statens fastighetsverk