Artikeln publicerad: 090515
Hemvärnet bättre än snabbutbildad polis

Vänsterpartiet är kritiskt till det nyinförda systemet med snabbutbildad beredskapspolis och stöder Polisförbundet i att man hellre bör använda Hemvärnet.

Sedan den 1 januari i år kan Rikspolisstyrelsen kalla in personer med fem veckors polisutbildning vid allvarliga störningar ur ordnings- eller säkerhetssynpunkt.

- Efter snabbutbildning i fem veckor får man stå i polisuniform och t o m bära vapen. Det är helt orimligt, säger Lena Olsson, Vänsterpartiets representant i riksdagens justitieutskott.

Polisförbundet framför i en debattartikel i DN idag att snabbutbildad beredskapspolis kan ge en illusion av trygghet, men inte är något verkligt skydd mot brottslighet, och att hela poliskårens trovärdighet skadas. Risken finns att oönskade individer söker sig till beredskapspolisen för att t ex skaffa sig kännedom om svaghet och styrkor.

Polisförbundet anser att man i stället bör satsa på Hemvärnet när polisen behöver extra assistans.

- Detta ligger helt i linje med vad jag uttryckt vid Polisförbundets årliga konferens 2008, säger Lena Olsson.

- Vänsterpartiet vill satsa på och bygga ut Hemvärnet, säger Gunilla Wahlén, Vänsterpartiets representant i försvarsutskottet. Tyvärr har Hemvärnet fått bli en slags budgetregulator för Försvarsmakten som man skär ner på när det kommer sparkrav från regeringen.

Hemvärnet har en betydligt längre utbildning, tre månader jämfört med beredskapspolisens fem veckor. Dessutom övar hemvärnet varje år. Uniformen skiljer sig dessutom klart från polisens.

- Vi ger alltså vårt fulla stöd till Polisförbundets förslag, säger Lena Olsson och Gunilla Wahlén.

Pressmeddelande från: Vänsterpartiet