Artikeln publicerad: 090515
Nattvandring på Kinnekulle firar 25 år

Ingemar Green var med och startade upp vandringen 1984

Kommande fredag den 22 maj är det åter dags för att nattvandra i Kinnekulles vårfagra natur, i år firar man dessutom 25-års jubileum och hoppas på fint väder och många deltagare.

Ingemar Green hade under många år funderat på att anordna någon form av vandring på Kinnekulle, 1984 slog han sig ihop med Rolf Persson, Lars Ullman och Per Olof Ringblom för att förverkliga planen. Man hade hört talas om en nattvandring i Göteborgstrakten som kallades "Delsjörundan" och tänkte nu försöka sig på att göra något liknande även på Kinnekulle. Redan första året så kom det 400 personer för att delta och sträckningen av den ca 1 mil långa banan var samma som idag.

Vandringens popularitet ökade med åren och det kom till mellan 300-400 vandrare varje år tills man nådde höjdpunkten i början av 90-talet då det deltog över 4000 personer. Men logistiskt sett var så många vandrare en mardröm då man fick stora problem med bl.a. parkeringsplatser, bilar stod i hela samhället. Idealet är runt 2000 personer, tycker Ingemar.

De senaste åren har deltagarantalet varierat mellan 1000 - 2000 personer beroende på väder och vind men även konkurrens av nyare vandringar som t.ex. Kvarnstensvandringen i Lugnås och Vallevandringen har troligen också haft en avgörande inverkan på antalet vandrare. Nu ligger deltagarantalet däremot i bra administrativ nivå.

Under dessa 25 år så har man inte ställt in en enda vandring, även om det har varit på gränsen ibland, då kyla, vind och snö inte varit de bästa förutsättningarna för en vårvandring på Kinnekulle. Trots dålig väderlek vid några tillfällen så dök det alltid upp något hundratal villiga nattvandrare som trotsade vädrets makter. Man har även klarat sig från allvarligare incidenter under alla år trots att det medverkat 10 000-tals vandrare, en och annan stukad fot har väl förekommit, säger Ingemar, men det får man oftast höra talas om i efterhand.

Ingemar som nu är en av ytterst få som varit med från start har nu trappat ner sitt engagemang och idag är det Leif Andersson och Henry Larsson som är de administrativa samordnarna. Till hjälp har de ett 40-tal funktionärer från Friluftsfrämjandet som redan i januari börjar planeringen inför årets vandring.

Ingemar vill även passa på att ge en stor eloge till de deltagande vandrarna, de är riktigt ordningsamma och det blir sällan mer än en kasse skräp att plocka upp då vi går hela leden på förmiddagen dagen efter vandringen för att syna.

Några direkta utvecklingsplaner för framtiden har man inte för tillfället, varför ändra på ett bra koncept, vi kör på som vanligt, säger Ingemar.

Årets vandring startar i sedvanlig ordning på "Stalpa" mellan klockan 19.30-21.30, pris 40 kr för stora och 10 för de små. Det blir vätskekontroll vid Friluftsfrämjandets stuga Kulleberg, Utsiktstornet är öppet, blåbärssoppa, korv och dricka i Salen, 100-tals marschaller i Stenbrottet och körsång. Nytt för i år är att det blir en vätskekontroll vid vindskyddet bakom gamla verkstaden i Stenbrottet. Orgelmusik i kapellet och målgång, diplom, kaffe och fralla i skolan. Här dras även vinnarna på Startkorten där det är en cykel i förstapris. Det kommer även att bjudas på en och annan överraskning utmed leden.

Nu får vi bara hoppas att det blir lite mer värme till vandringen då många gärna vill sitta ner och fika och samspråka en stund, säger Ingemar.