Artikeln publicerad: 090515
Över 1000 skolbarn sprang "Lilla E20-loppet"

Spurt mot mål

I dag på förmiddagen var det lite av en smygpremiär på den nya motorvägssträckan vid Götene, runt 1100 skolbarn ur årskurserna 0-6 i kommunens alla skolor sprang "Lilla E20-loppet" en stäcka på 3 km med start vid Gullhammar och målgång vid bron närmast Preem vid trafikplatsen E20/riksväg 44.

Först i mål från Hällekis Skola var Eric Matteusson och Filip Gillbertsson

Arrangörer för tillställningen var Vägverket och Vandrarklubben Lundsbrunn som tillsammans skötte logistiken och organisationen vid start och mål. På morgonen reste 23 bussar runt i kommunen och hämtade upp alla barn i de olika skolorna. Vandrarklubben informerade barnen vid start om lite olika förhållningsregler för loppet bl.a. att man bara fick använda den ena av vägbanorna då den andra användes för trafik.

Fullt med barn på motorvägen

När barnen gått eller sprungit halva sträckan var det vätskekontroll, vilken nog var behövligt i det fina och soliga vädret. Vid målgång fick alla deltagare diplom, en liten kompass och information om "Nya E20-loppet" den 27 juni.

Elever från Hällekis Skola snart i mål

De olika skolorna hade även fått t-shirt i olika färger som ett kännetecken för skolan, Hällekis hade gröna, Götene vita, Källby blå och Lundsbrunn gula, så det blev en rejäl färgprakt som var i rörelse på den nya motorvägen.

Äntligen i mål

Vid målet hade Vägverket ställt upp några maskiner som barnen fick bekanta sig med, något som många åtminstone tycke det var roligt att klättra omkring på.

Saft och muffins efter loppet smakade bra

Ett såpass här stort arrangemang kräver trots allt en hel del när det gäller logistiken men allt verkade flyta på i god ordning och arrangörerna får ett bra betyg samtidigt som man fick en generalrepetition inför invigningen den 27 juni.

Ny variant på klätterställning

Vilka aktiviteter, artister m.m. som kommer att medverka på invigningen är ännu inte helt klart, men det kommer att ges möjlighet att springa E20-loppet i sträckorna 21,1 km, 10 km, 5 km, eller 2 km samt 5 km stavgång. Anmälan att delta i något av loppen kan göras på www.27juni.se

Fakta om nya motorvägen:

  • Motorväg: 12 km
  • Bredd: 18,5 m
  • Broar/vägportar: 10
  • Byggperiod: 2007-2009
  • Kostnad: 360 Mkr