Artikeln publicerad: 090514
WWF lanserar nya Fiskguiden i Norden – Är det fritt fram att äta torsk nu?



Den fleråriga konsumentbojkotten av torsk har gett positiva resultat för fisket i både Barents hav och Östersjön. För första gången sedan WWF introducerade konsumentguiden för fisk ser vi positiva och betydelsefulla förändringar för torsken. Det är nu grönt ljus för torsk från Barents hav. I Östersjön går det också framåt, här byter torsken i östra Östersjön färg från rött till gult ljus. Det konstateras i den femte upplagan av WWFs Fiskguide som lanseras idag.

– Det är nu fritt fram att äta torsk från Barents hav. För den numera gulmarkerade Östersjötorsken från beståndet öster om Bornholm uppmanas till försiktighet medan torsk från det västra beståndet fortfarande bör stanna i havet, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Enorma framsteg har gjorts med världens största torskfiske i Barents hav där det illegala fisket de senaste åren har minskat med 75 procent. Det är viktigt att vi kan spåra fisken från tallriken tillbaka till havet om vi ska kunna äta fisk från hållbara bestånd även i framtiden, anser WWF. Varje år bedrivs ett illegalt och orapporterat fiske i världen till en uppskattad volym av 11-26 miljoner ton motsvarande ett värde av 10-23 miljarder dollar. En oacceptabel stöld av fiskresurser, menar WWF. Idag är 80 procent av världens kommersiella fiskbestånd antingen fullt utnyttjade eller överfiskade. Frågan om vilka fiskar vi kan äta med gott samvete har blivit en av vår tids stora samhällsfrågor.

För att vara på den säkra sidan rekommenderar WWF konsumenter att köpa miljöcertifierad fisk med den globala märkningen MSC, Marine Stewardship Council, eller den svenska Krav-märkningen. Dessa produkter är det mest miljömässigt hållbara valet. I år lanserar de nordiska WWF-kontoren samstämmiga konsumentguider i alla fyra länderna. För att förtydliga och förenkla för konsumenterna att köpa hållbara fiskprodukter, uppmanar WWF handeln i samtliga länder att på ett tydligt sätt synliggöra de Krav- och MSC-märkta produkterna i fisksortimentet.

– Konsumenternas krav på ett etiskt och hållbart fiske ökar. I Tyskland, England och Holland finns redan ett stort utbud av MSC-certifierad fisk på marknaden. I Holland har även regeringen valt att stå bakom MSC-certifiering av hållbara fiskprodukter. Även i Sverige och Norden måste vi öka mängden miljöcertifierade fiskprodukter, säger Inger Näslund, marinbiolog och fiskeansvarig på Världsnaturfonden WWF, som får stöd av landets kockelit i Föreningen Årets Kock och Restaurangakademien.

MSC-märkta fisken under 2009 som försörjer den nordiska marknaden är torsk, sej, kolja, sill, Alaska pollock och makrill. Detta ger konsumenten enklare och tydligare val för hållbara fiskestånd.

– Det är viktigt att vi bryr oss och nu när det finns tillgång på fisk med miljöcertifierad spårbarhet kan vi vara ännu tydligare i dialogen med fiskhandlarna och uppmuntra till att nya, certifierade arter ska få plats på menyn. Alla vill vi ju att våra barn och barnbarn ska kunna äta viltfångad fisk och skaldjur även i framtiden, säger Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus utanför Stockholm tillika ordförande i Föreningen Årets Kock och kreativ ledare på Restaurangakademien.

Fiskguiden kan laddas ner på: www.wwf.se/fiskguiden

Exempel på fiskar som har ändrat färg i 2009 års upplaga av WWFs konsumentguide:

  • Torsk från Barents hav har gått från gult ljus till grönt med en del MSC-märkta
  • Torsk från östra Östersjön har gått från rött ljus till gult
  • Rödspätta har gått från rött till gult utom när det gäller bomtrålsfiske
  • Kolja har gått från gult till grönt och MSC-märkt
  • Makrill från gult ljus till grönt och MSC-märkning
  • MSC-märkt albacor-tonfisk har grönt ljus

Fakta om WWFs konsumentguide ”Fisk till middag?”

Som ett led i WWFs internationella arbete för ett uthålligt fiske vill vi främja ett fiske baserat på bärkraften hos varje art. Därför har WWF tagit fram en konsumentguide för miljövänligare köp av fisk- och skaldjursprodukter. Syftet med guiden är att ge konsumenterna en bättre möjlighet att välja fiskarter från livskraftiga bestånd och att kunna undvika att köpa arter som idag är överfiskade. I guiden listas fiskarter med hjälp av rött, gult och grönt ljus. Fiskguiden har nu sin femte svenska upplaga och i år går de nordiska WWF-kontoren ut med en gemensam lansering av den populära fiskguiden. Den svenska guiden spreds under 2008 i tryckt form i ca 1 miljon exemplar enbart i Sverige.

Pressmeddelande från: WWF