Artikeln publicerad: 090514
Premiär för sommarmusiken

50 musikarrangemang i Svenska kyrkans regi i sommar

Sedan några år tillbaka ger de fyra pastoraten i Svenska kyrkan i Götene kommun ut ett gemensamt programblad för sommarmusiken. I årets program kan man läsa om över 40 tillfällen från mitten av maj till slutet av augusti då det anordnas sommarmusik i kyrkorna eller musikkgudstjänster i samband med församlingarnas vägkyrkosatsningar. Därtill kommer lunchmusik i Götene kyrka vid sex tillfällen och fyra trädgårdscaféarrangemang vid pastoratsgården i Källby. Dessutom anordnas allsång i Biskopsborgen i Husaby.

Stella Academica inleder

Först ut i årets sommarmusiksatsningar är damkören Stella Academica från universitetet i Göteborg som på lördag kväll (16/5) gästar Forshems kyrka.

Stella Academica är en akademisk damkör knuten till Göteborgs universitet. Kören grundades 1968 av musikdirektören Gerhard Berg och förra året firade kören alltså 40-årsjubileum. Då sattes en konsert upp med musik från de fyra årtiondena. Stella Academica är den äldsta akademiska damkören i Sverige.

Idag består kören av 25 tjejer uppdelade i fyra damstämmor. De flesta är studenter vid Göteborgs universitet. Katerina Masko är dirigent och har varit det sedan våren 2007. Kören övar tillsammans varje torsdag på Filosofiska Fakultetens Studentkår. Repertoaren består av allt från klassisk musik till nyskrivna stycken. Under våren 2009 har kören fått hjälp av Lars-Ivar Mohede, som gjort en del nya arrangemang till jazzmusik från olika delar av 1900-talet. Det är en ny och rolig utmaning för kören.

Pressmeddelande från: Kinnekulle Församling