Artikeln publicerad: 090514
Insändare - Välkommen hit och krossa paradiset!

Jag har nu fått brev från Bergstaten om att vår fastighet ingår i ett område av Billingen där Continental Precious Minerals Ink fått undersökningstillstånd. Det internationella bolaget vill ta reda på hur mycket uran de kan gräva fram, men också leta vanadin och nickel i berget. Jag förstår att det är många fler som får det bruna brevet från Bergstaten i dagarna. I nästa steg kommer arbetsplanerna och därefter har vi snart uranborrare i faggorna. Hela Billingenbygden är ju Continentals exploateringsobjekt.

På Continentals webbsida beskriver man Sverige som det perfekta landet för exploatering: "Sweden has a developed infrastructure and few restrictions on foreign mining companies." (Sverige har en utvecklad infrastruktur och få restriktioner gentemot utländska gruvbolag) Tja, i minerallagen från 1991 kan man ju tolka ungefär; "Välkommen hit internationella bolag och gräv fram och roffa så mycket ni vill av våra naturresurser!"

Med Continentals borrningar och exploatering av uranskiffern i Billingens sluttningar dör grunden till våra liv i bygden. För avrinningsområdena på berget, bäckarna, de små sjöarna och den stora grundvattenreservoaren som bland annat finns under Vallebygdens grusåsar är sammanbundna med varandra. Vi ska nog inte vänta oss någon medkänsla från Continentals för att vi vill skydda grunden till våra liv. De böljande hagmarkerna, de kristallklara små sjöarna och bäckarna, lundarna, rikedomen av fåglar, örter och körsbärsträdens blom.

Continentals bryr sig heller inte om vår kärlek till ett ålderdomligt landskap och kulturen som vi med stor möda vårdar. Såväl gemenskapen mellan människorna och de små gårdarnas bebyggelse, som stengärdsgårdar längst slingrande vägar. Continentals är ett reellt hot, men kanske är det största hotet vår egen liknöjdhet. För det är nu det händer!
Antingen säger vi ett rungande NEJ nu! Eller så går vi i tystnad in i en framtid som ingen av oss vill uppleva! Det är det valet du står inför idag, Du invånare runt Billingen! Samla dina vänner, grannar, gamla och unga. Prata, protestera högt, ring, skriv till tidningar och TV! Och när vi med gemensamma krafter har avvärjt hotet från Continentals och andra mörka krafter. Låt oss då börja prata om den framtid vi alla längtar efter.

Anna-Karin Berglund, ägare till ett småställe i Öglunda, Skara kommun