Artikeln publicerad: 090514
Skövde bäst i Europa

Skövde kommuns satsning på att främja företagande genom Gothia Science Park är bäst i Europa. Det visade sig när European Enterprise Awards avgjordes i Tjeckien under onsdagskvällen.

- Vi är otroligt stolta över utmärkelsen Europamästare i entreprenörskap! strålar ett omtumlat kommunalråd Tord Gustafsson (m) på plats i Prag

European Enterprise Awards är instiftat av EU-kommissionen och är ett erkännande av goda insatser för att främja regionalt entreprenörskap. Priset delas ut i fem olika kategorier. Skövde kommun nominerades inledningsvis nationellt, till Tillväxtverket (f.d. Nutek) och vann kategorin Näringslivsstöd.

- Satsningen på Gothia Science Park är långsiktigt och vi stimulerar näringslivsutveckling i, för Skövde, helt nya branscher som dataspelsutveckling. Och detta samtidigt som vi stöttar vår historiskt starka verkstadsindustri, fortsätter Tord Gustafsson.

Nominering från den svenska juryn var följande:
"Kommunen har tillsammans med högskola och industri skapat en unik miljö för utveckling av nya innovationer och nya tillväxtföretag. De har även stöttat etablerade företag i expansiva skeden. Arbetet har varit en medveten satsning att flytta fokus från traditionell industri till nya framtidsbranscher."

En motivering som placerade Skövde i Europatoppen i entreprenörskap.

- Vår styrka ligger i att vi, på ett mycket framgångsrikt sätt, lyckats ta vara på den kompetens som finns i regionen. Till exempel inom bilindustrin och försvarsmakten och kombinera den med avancerad utveckling och forskning inom så kallade serious gaming, förklarar Skövde kommuns näringslivschef Kristina Eklöf samtidigt som hon mottar gratulationer från europeiska kollegor under priscermonin i Prag.

Totalt var det över 350 bidrag från hela EU som lämnades in till tävlingen och ikväll var det alltså Skövde kommun och Gothia Science Park som stod längts upp på prispallen och därmed kan titulera sig Europamästare i entreprenörskap.

Pressmeddelande från: Gothia Innovation