Artikeln publicerad: 090513
Årets Hembygdsförening 2009



Kinnekulle Hembygdsförening har av Västergötlands Hembygdsförbund utsetts till "Årets Hembygdsförening 2009". Vid hembygdsförbundets årsmöte den 10 maj i Borås fick ordförande Gill Bengtsson vid Kinnekulle Hembygdsföreningen ta emot utmärkelsen.

Västergötlands Hembygdsförbunds styrelse motiverar sitt beslut med följande:

  • Kinnekulle Hembygdsförening är ett attraktivt exempel på hur en modern hembygdsförening vidareför kunskaper om traktens kultur- och naturarv.
  • På Internet presenterar sig föreningen genom en fyllig hemsida www.kinnekullhembygd.nu. Ett omfattande byggnadsregister återges på hemsidan. Hemsidan skapar kontakter över hela världen. Samverkan med andra föreningar är också exempel på öppenhet.
  • Genom bygde- och naturvandringar stimuleras studiet av Kinnekulletraktens bebyggelse och natur.
  • Föreningen arbetar framgångsrik med fotomaterial från bygden, dokumenterar och arkiverar. Fototräffar ordnar som engagerar många såväl medlemmar samt andra.
  • På ett värdefullt sätt skildrar Posseska Lancasterskolan en skolpedagogik som förr var väl känd.
  • Arbetet i arbetsgrupper har visat sig effektiv, kunskaper om livet och näringar i äldre tider dokumenteras och förs vidare till yngre generationer

Kinnekulle Hembygdsförening har varit verksam sedan 1944 och har nu ca 270 medlemmar. Ordförande Gill Bengtsson säger att denna utmärkelse känns som en bekräftelse på att föreningen arbetar rätt. Historien skall finnas med för att skapa förståelse för det nya. I föreningens verksamhetsidé finns det bl.a skrivet " Föreningens syfte är också att belysa folkets liv och verksamhet under den gångna tiden samt väcka och bevara intresset hos ortens befolkning för allt gammalt och fornt". Att nu Kinnekulle Hembygdsförening har fått detta erkännande gör att många av oss fått en "kick" att fortsätta det ideella arbetet, säger Gill.

År 2011 kommer Kinnekulle Hembygdsförening att stå för värdskapet av Västergötlands Hembygdsförbunds årsmöte. Redan nu börjar tankarna på vad föreningen skall bjuda på av det "Blommande berget".

Foto: Freddie Wendin. Text: Lena Brodin