Artikeln publicerad: 090513
Många barn håller sig hellre än går på toa i skolan

Äckliga toaletter och rädsla i samband med toalettbesök är de främsta orsakerna till att barn inte går på toaletten i skolan, men lärarnas regler har också betydelse. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nästan 400 barn vid åtta grundskolor i Göteborg besvarade enkäten om hur de uppfattade skoltoaletten och om sina toalettvanor under skoltid. Många barn uppgav att det fanns urin eller avföring på toalettringen och att golvet var blött och nedsölat. Toalettpapper, tvål och pappershanddukar saknades ofta.
– Skoltoaletternas hygien, standard och säkerhet har stor betydelse för barns vilja att gå på toaletten i skolan, säger barnsjuksköterskan Barbro Lundblad som skrivit avhandlingen.

De allra flesta barn behöver gå på toaletten minst en gång under skoldagen, men studien visar att 16 procent aldrig kissade och att 63 procent aldrig bajsade på toaletten i skolan.
– Barns val av toalettvanor i skolan har ett tydligt samband med samband med behovet av trygghet och välbefinnande under skoltid. Många barn beskrev också att de hade problem med låset och var rädda för att bli sedd i den ömtåliga situationen på toaletten, säger Barbro Lundblad.

För de cirka 20 procent av skolbarnen som har problem med funktionsstörningar i urinblåsan och eller tarmen har skoltoalettens hygieniska standard och säkerhet central betydelse. Det är vanligt att dessa barn ska utföra egenvård under skoltid. Vid blåsstörning innebär denna egenvård att minst var tredje timma eller så snart behovet påkallar i lugn och ro kissa med hjälp av en avslappnad sitteknik. De flesta av intervjuade barn höll sig in i det längsta för att undvika toalettbesök i skolan.

Lärarnas regler för toalettbesök under lektionstid kan skapa problem för barn när de är kissnödiga. Tidpunkten för toalettbesök bestäms ofta av undervisningssituationen.
– Att räcka upp handen och inför alla klasskamrater informera läraren om sitt privata toalettbehov upplevdes av äldre barn som ”skämmigt” och integritetskränkande. Att inte i första hand utgå från barnens behov när de är kissnödiga kan utgöra risk för hälsan och för barns välbefinnande under skoltid, menar Barbro Lundblad.

Pressmeddelande från: Göteborgs universitet