Artikeln publicerad: 090513
Brandbil från Vänersborg tjänstgör i Namibia



På måndag den 18 maj lämnar brandbilen. som tidigare tjänstgjort i Brålanda, Sverige för betydligt varmare breddgrader.

I samband med att Vänersborg och Omaruru avslutade sitt femte år av framgångsrikt partnerskap 2007 donerade Vänersborg ett pensionerat räddningstjänstfordon.

Att skeppningen dröjt till 2009 beror på att importtillståndet fastnat i det namibiska handelsministeriets kvarnar. En trolig orsak till detta är att det är vänstertrafik i Namibia och brandbilen är avsedd för svensk högertrafik. Nu har dock importtillståndet utfärdats efter att Namibias ambassadör i Stockholm, Teresia Samaria, påskyndat processen.

Den lilla frivilliga brandkårsstyrkan i Omaruru har i dagsläget endast en pickup från tidigt 70-tal och en liten portabel pump att använda för bekämpning av eldsvådor i centralorten med ca 10000 invånare. Brandbilen från Vänersborg, som rymmer tre kubikmeter vatten, kommer att ge helt nya förutsättningar för att genomföra räddningsinsatser i och utanför Omaruru.

Brandbilen är dessutom utrustad med hydraulverktyg för klippa loss skadade i trafikolyckor. Denna utrustning är mycket efterfrågad och finns i dag 30 mil bort.

- Vi är övertygade om att brandbilen från Brålanda kommer rädda liv i Omaruru. Det är också något som borgmästaren i Omaruru tacksamt har framhållit, säger Bo Carlsson, kommunalråd i Vänersborg.

När brandbilen är på plats i Omaruru kommer ortens frivilligbrandkår att få grundläggande utbildning i hur man sköter utrustningen. Dessutom kommer ett nytt partnerskap kring krishantering och volontärbrandkår att projekteras.

För att genomföra skeppning, överlämnande och utbildning används externa medel (Sidapengar via SalaIda) som avsattes redan 2007.

Pressmeddelande från: Vänersborgs kommun