Artikeln publicerad: 090512
Svenskars värderingar kartlagda i ny studie

Den 13 maj presenteras "Sverige 2009+", en studie som går till botten med svenskars värderingar som individ, arbetstagare och samhällsmedborgare. Liknande studier har nyligen genomförts i bland annat USA, Danmark, Lettland och på Island. Den svenska mätningen gör aktuella reflektioner av nuläget och en önskad framtid samt drar flera internationella paralleller. Studien är utförd av Preera, Nordic Brand Academy, Corporate Missions och Fortus.

- Studien ger stora möjligheter för näringsliv och politiker att kalibrera sina kompasser, säger Leif Stenudd på Fortus och Martin Sande på Preera, två av initiativtagarna bakom undersökningen. Undersökningen utgör en faktabas för regering, myndigheter, politiker, företag och organisationer för att bättre kunna forma verksamhet och politik som ligger i linje med vad som är viktigt för svenskarna.

Svenskarna vill utveckla det de har

Studien visar att svenskarna anser att dagens samhälle vilar på demokratiska processer som ger plats för mänskliga rättigheter och ett stort mått av miljömedvetenhet, vilket också är något som man vill bygga vidare på i det önskade samhället. Undersökningen sänder samtidigt en stark signal till politiker och andra beslutsfattare att svenskarna vill se ett samhälle som präglas mer av ärlighet och rättvisa.

Undersökningen visar också på en medvetenhet om de problem som Sverige och världen i övrigt står inför. Dagens värdegrund innehåller värderingar som handlar om ovisshet om framtiden, om det pågående resursslöseriet och även om ökad arbetslöshet och byråkrati. Dessa värderingar skapar energiläckage (entropi) och kan verka hindrande på utvecklingen och hur samhället fungerar.

I undersökningen får Sverige ett entropital på 31 procent, vilket är högt jämfört med de tal som brukar anses sunda för företag och organisationer. Det är samtidigt betydligt lägre än de tal som tidigare uppmätts i USA (52 procent) och Island (54 procent).

När det gäller önskemålen om idealsamhället skiljer sig dock svenskarna inte i någon större utsträckning från människor i andra länder. Svenskarna önskar ett ekonomiskt stabilt samhälle där det finns gott om arbetstillfällen. Det är också viktigt att samhället tar ansvar för kommande generationer och visar omsorg om de äldre.

Ärlighet en svensk paradgren

Jämfört med de undersökningar som gjorts i andra länder värderar svenskarna ärlighet klart högre än några andra. Även humor och glädje hamnar högt då svenskarna ska beskriva personliga värderingar, liksom självständighet.

Jämfört med andra länder framstår svenskarna som individualistiska lagspelare. Av de tio värdeord som svenskarna rankar högst är fem kopplade till individuella egenskaper och fem till relationer med andra. Anmärkningsvärt är att inget av de tio värdeorden är kopplade till samhället.

Personliga värdeord - topp 10

1. ärlighet
2. humor/glädje
3. familj
4. ansvar
5. tar ansvar
6. medkänsla
7. positiv inställning
8. vänskap
9. självständig
10. rättvisa

Pressmeddelande från: PREERA