Artikeln publicerad: 090512
Vänerskärgården med Kinnekulle är nominerad till Unesco



Den 6 maj beslutade regeringen att nominera biosfärkandidatområdet Vänerskärgården med Kinnekulle till Unesco. Det är en stor milstolpe för arbetet som pågått sedan 2005.
- Nu hoppas vi att Unesco väljer oss och utser Vänerskärgården med Kinnekulle till ett modellområde för hållbar utveckling i världen, säger biosfärkoordinator Johanna MacTaggart.

Vänerskärgården med Kinnekulle har nu goda möjligheter att bli Sveriges nästa biosfärområde. Nu kvarstår det avgörande utlåtandet från Unesco som förväntas komma under hösten.

Johanna MacTaggart menar att samverkan är en framgång. - Utan det fina lokala engagemanget som finns, hade det varit omöjligt att nå så här långt. Det kommer att bli än viktigare för oss framöver att fånga upp lokala initiativ och framförallt vara lyhörda för de behov som finns i lokalsamhällena.

Bakgrund:

Götene, Lidköping och Mariestads kommuner har sedan 2005 samverkat för att få till stånd ett biosfärområde. Länsstyrelsen Västra Götalands län, Västra Götalandsregionen samt Naturvårdsverket har aktivt följt och gett stöd till arbetet.

Ett stort antal lokala aktörer, föreningar och organisationer har samverkat för att utveckla biosfärområdet. Svenska Programkommittén för MAB (MAB = Man and the Biosphere) utnämnde Vänerskärgården med Kinnekulle till biosfärkandidatområde i juni 2006, varvid färdigställande av Unesco-ansökan påbörjades.

Hösten 2008 tog Götene, Lidköpings och Mariestads kommuner beslut om att tillfråga regeringen om att nomineras som biosfärområde till Unesco.

En nationell förankringsprocess följde och Boverket, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet samt Vetenskapsrådet har under våren 2009 ställt sig bakom arbetet och rekommenderar en nominering till Svenska Unescorådet.

Fakta:

BIOSFÄROMRÅDEN — HÅLLBAR UTVECKLING I PRAKTIKEN

Ett biosfärområde är ett modellområde för hållbar utveckling. Statusen är global och i ett internationellt nätverk finns 530 biosfärområden i 107 länder. Huvudman är Unesco, FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur.

Samverkan kring hållbar utveckling är grundtanken och den internationella utmärkelsen borgar för ett biosfärområdes kvaliteter. Sverige har i dag två biosfärområden; Torneträsk och Kristianstads Vattenrike. Ytterligare tre områden är biosfärkandidater — Nedre Dalälven, Blekinge arkipelag samt Vänerskärgården med Kinnekulle, varav den sistnämnda siktar på att nå utmärkelsen 2009.

www.vanerkulle.se
www.biosfaromrade.org

Pressmeddelande från: Götene Kommun