Artikeln publicerad: 090511
Hemliga uppfinningar avslöjas av Kronprinsessan Victoria



Idag presenteras de vinnande uppfinningarna i Finn upp 2009, Sveriges största idé- och uppfinnartävling för ungdomar. På Berns i Stockholm tar 36 vinnande elever emot priser av Kronprinsessan Victoria. Uppfinningarna har till i dag varit hemliga och sex av dem har gått igenom extra granskning av Patent- och registreringsverket.

Under ceremoniella former och med en publik på några hundra gäster delades priserna ut till ungdomarna. Vinnarna kommer från Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland, Västmanland, Örebro och Östergötland. Totalt deltog 8550 elever med sina 6229 uppfinningar i tävlingen.

Påslocket - en av 22 smarta lösningar på vardagliga problem

Sju förstapriser delades ut, bland dem hittar vi Påslocket, ett smidigt sätt att försluta öppnade fryspåsar, av Emilie från Umeå. Locked, cykelstyret som fälls ihop och blir ett lås - utan styre blir det svårt för tjuven att cykla iväg, av Alma från Karlskoga.

Även sju andra- respektive tredjepriser delades ut. Här hittar vi bland andra Roofguard, fågelskrämman som med hjälp av laserstrålar reagerar på rörelse och börjar flaxa, av Therese från Göteborg. Gumminålen, med metallspets som med ett tryck på öglan gör det lätt att få igenom tråden, av Alice i Partille. Cheesroller, en osthyvel som formar skivorna till snygga rullar av Linus från Umeå.

Stipendium till engagerad lärare från Göteborg

Men det var inte bara kreativa uppfinningar och elever som belönades. En lärare från Buråsskolan i Göteborg prisades för sitt stora engagemang och sin förmåga att tänka över ämnesgränser, samt att ha lyft in Finn upp och teknikämnet i den vanliga undervisningen. Priset, ett stipendium på 10 000 kr, delades i år ut av tidningen Ny Teknik . Syftet med priset är att sporra och påminna om hur viktiga lärarna är för att väcka intresset för teknik i skolan.

Pressmeddelande från: Ingenjörsamfundet