Artikeln publicerad: 090511
Cykeltrenden håller i sig: Rekordmycket att göra för cykelverkstäderna



Hos cykelverkstäderna märks det att cykling är stort just nu. Många har rekordmycket att stå i.
- Vi har klart mer än normalt att göra just nu. Fem av mina sex anställda står och skruvar på cyklar hela dagarna, säger Mikael Helin, ägare av Cykel-Viktor i Uppsala.

Försäljningen av nya cyklar har stigit ordentligt de senaste åren. Och intresset för att cykla ökar - trenden är markant. Men samtidigt som nyförsäljningen av cyklar pekar uppåt, har cykelverkstäderna fullt upp med att reparera redan använda cyklar.

- Det märks att allt fler svenskar tar cykeln framför andra transportmedel. Hälsa, miljö, pengar - allting talar för cykeln nu, det är så tydligt, säger Mikael.

Mikael driver butiken Cykel-Viktor i Uppsala. Just verkstaden är inne i en ovanligt lång och intensiv period.

- Vi har alltid haft mycket att göra, men just nu är det extremt mycket. Det unika den här gången är att det aldrig verkar ta slut. Folk kommer hela tiden in med cyklar som behöver repareras, säger Mikael.

I snitt har verkstaden dagligen cirka 80 cyklar att reparera. Men vissa dagar ligger den siffran på fler än 100 cyklar. Ett stort antal cyklar som fem cykelreparatörer ska hinna laga innan de går hem för dagen.

- Det är en policy vi har - cyklarna ska kunna hämtas samma dag de lämnats in. Vi skulle ändå inte ha plats att förvara ett större antal cyklar i vår lokal. Det blir mycket vissa dagar. Till exempel när vi har fler än 100 cyklar som måste fixas och vi vet att vi kan få ytterligare 100 nästa dag. Det händer att vi blir kvar i verkstaden fram till halv elva på kvällen.

Svensk Cyklings ordförande Klas Elm är inte förvånad över det faktum att många cykelverkstäder i landet har mer än någonsin att stå i.

- Vi märker det ute på gatan, i media och på jobbet - cykling är hett just nu. På stark frammarsch. Cykelverkstädernas intensiva tid är bara ett av många konkreta bevis på detta, säger han.

Cykelpendling har ökat generellt i landet, inte minst märks det i huvudstaden.

- I Stockholm finns det nu 70 procent fler cyklister än för bara tio år sedan, säger Klas.

Pressmeddelande från: Svensk Cykling