Artikeln publicerad: 090511
Ny undersökning av rostskador på bilar



Swerea KIMAB har i en stor omfattande undersökning studerat rostskador på 30 av våra vanligaste bilmodeller från 2002-2005. Delar från dörrar, motorhuvar, bakluckor, bakskärmar och tröskellådor har sågats ut från bilkarosser varefter spalterna öppnats och ytorna undersökts med avseende dels på rostangrepp och dels med avseende på inverkan av design, ytbehandling, limfogar, tätning och behandling med rostskyddsmedel. Den använda metoden, med utsågning av delar av karossen och öppnande av spaltytorna, medger att rostangrepp kan upptäckas i ett tidigt skede innan de blir synliga från utsidan.

De undersökta karossdelarna kommer från cirka 1000 krockskadade bilar som samlats in på bildemonteringsanläggningar i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Områdena i vilka de undersökta bilarna har körts, hör till de mest korrosiva vägmiljöerna i världen, beroende på den omfattande användningen av vägsalt vintertid.

Den utförda undersökningen visar risken för rostskador på de vanligast förekommande bilmärkena av 2002-2005 års modeller efter 3-6 års brukstid. Generellt sett har rostskyddet förbättrats hos bilar av årsmodellerna 2002-2005 jämfört med årsmodellerna 1998-2001 som studerats i en tidigare undersökning. Även om rostskyddet har förbättrats bland de undersökta bilmodellerna är rost fortfarande ett stort problem hos många bilmodeller, säger Bo Rendahl på Swerea KIMAB.

Stor skillnad i rostskyddet kan observeras bland de undersökta bilmodellerna. Audi A4, Volvo 70-serien och Volkswagen Golf uppvisar de bästa resultaten bland 2002/2003 års modeller. Mest rostangrepp bland dessa årsmodeller observerades på Chevrolet Trans Sport, Mazda 6 och Ford Focus. Bästa resultaten bland 2004/2005 års modeller visade BMW 5-serien, Nissan Micra, Renault Megane och Volvo 40-serien, men ytterligare 10-12 bilmodeller visade också bra korrosionshärdighet efter 3-4 års användning. Störst grad av rostangrepp bland 2004/2005 års modeller i undersökningen observerades på Hyundai Santa Fe, Kia Picanto och Ford Focus.

Resultaten visar att de viktigaste faktorerna för att erhålla hög korrosionshärdighet vid tillverkning av bilkarossen är:

  • Bra design så att onödiga fogar undviks och förhindrar direkt insprut av fukt och vägsmuts i befintliga punktsvetsade spalter och plåtomvikningar.
  • Förzinkad kaross eller karossdetaljer av aluminium.
  • ED-lack med god vidhäftning till metallytan och med god inträngning i spalter.
  • Väl applicerat lim i plåtomvikningar med god täckning av spaltytor som skyddar från inträngning av fukt och vägsmuts.
  • Sealer med god vidhäftning och av god kvalitet för tätning av plåtomvikningarnas öppningar.
  • Applicering av ED-lack före tätning av fogar med sealer.
  • Behandling med rostskyddsmedel som penetrerar och skyddar spaltytor som inte täckts av lim eller är tätade.

Pressmeddelande från: Swerea KIMAB