Artikeln publicerad: 090511
Sjunkande boräntor kan bli skuldfälla i nästa års deklaration

De senaste månadernas kraftigt fallande bostadsräntor gör att många hushåll kommer att få lägre skatteavdrag för ränteutgifter och därmed ska betala mer i skatt under 2009.
För att undvika kvarskatt i nästa års deklaration kan det därför finnas anledning att se över sin skattejämkning redan nu.
Sjunkande boräntor är positiva nyheter för många hushåll. Det inte alla tänker på är att det också kan leda till högre skatt. Om ränteutgifterna sjunker med tusen kronor i månaden, så minskar normalt skatteavdraget för ränteutgifter med 300 kronor. För hushåll med stora lån kan det leda till tusentals kronor i kvarskatt i nästa års deklaration.

- Vi vill inte att hushåll i onödan drar på sig kvarskatt och skatteskulder. När ekonomin är kärv kan kvarskatten vara svår att betala och därför råder vi hushållen att se över sin skattejämkning redan nu, säger Mikael Necke, chef för Kronofogdens förebyggande verksamhet.

Mer information om skattejämkning, blanketter och e-tjänst finns på www.skatteverket.se. Där kan du även räkna ut hur mycket skatt du ska betala.

Pressmeddelande från: Skatteverket