Artikeln publicerad: 090511
Första spadtaget på nytt äldreboende i Källby


De som medverkade vid det första spadtaget var: Sven Andersson (boende på orten), Mari Broman (Riksbygge), Cecilia Widegren (Riksdag och Regering), Claes Hansson (VD och koncernchef i Forshem Group), Bo Bergsten (Kooperativa hyresrättsförening, Götene Äldrehem), Arnold Cedving (Götenebostäder).

I dag på förmiddagen togs det första spadtaget för nybyggnad av det efterlängtade äldreboendet på Sjökvarnsvägen i Källby, någon liknande verksamhet har aldrig tidigare funnits på orten. Den symboliska byggstarten utfördes bland annat av riksdagsledamot Cecilia Widegren (M). Äldreboendet beräknas vara klart maj 2010.

Detta är ytterligare ett steg i Götene kommuns målsättning att omvandla hela äldrevården i kommunens fyra tätorter, man jobbar redan på lösningar för Hällekis och Lundsbrunn och har som mål att även dessa skall vara klara inom de närmaste åren. Först ut var Götene där äldrecentret invigdes i november förra året.


Barn från Källby förskola ville också vara med och gräva.

Källbys nya äldreboende kommer att innehålla 22 lägenheter fördelade på 8 platser för särskilt boende som då inriktar sig på ren vård men där den boende själv äger sin lägenhet. Det blir också 14 platser för trygghetsboende med lägenheter i olika storlekar där de äldre kan känna trygghet och nära tillgång till vård, gemensamma lokaler, matsal m.m. en liknande boendeform finns redan i Melonen i Götene.

I det nya äldreboendet i Källby kommer verksamheterna att vara samlade i en sammanhängande huskropp, med servicelägenheter i plan två och tre, samt vindsvåning, äldreboende och gemensamma lokaler kommer att finnas i markplan.


Cecilia Widegren

Cecilia Widegren som har sina rötter i Lundsbrunn men nu bor i Vara kommun tyckte det var trevligt att få komma och verkligen följa upp ett arbete som detta, från det första planeringsarbetet till byggstart. Hon sa också att en bra utbyggd äldrevård i kommunen även kunde locka folk att flytta hit.



För att kunna genomföra denna stora om- och nybyggnad av äldreboendet i kommunen bildade kommunen för några år sedan en kooperativ hyresrättsförening, Götene Äldrehem, tillsammans med kommunens bostadsbolag, Götenebostäder, och Riksbyggen. Götene Äldrehem kommer att äga och förvalta fastigheterna.