Artikeln publicerad: 090510
Poeter: våra ursprungliga systemtänkare

Daniel H. Pink
En helt ny värld
Litteraturhuset

Tidigare har jag aldrig i någon bok mött påståendet "ge mig några poeter som chefer. De funderar över världen som vi lever i och känner sig tvungna att tolka och ge uttryck för den på ett sätt som får läsaren att förstå hur jorden snurrar. Poeter, dessa oanmälda systemtänkare, är våra verkligt digitala tänkare. Det är från deras krets som jag tror att vi kommer att hämta morgondagens nya företagsledare."
Uttalandet kommer inte från någon s-märk Första maj-talare, vilket man skulle önska, utan från en 80-årig multimiljonär vid namn Sidney Harman.

Daniel H. Pink skriver i sin (förstås starkt amerikaniserade) bok att man inte behöver formge nästa mobiltelefoner eller upptäcka en ny förnyelsebar energikälla. Däremot kommer det att finnas gott om arbete, i det han kallar konceptsamhället, för uppfinnare, konstnärer, entreprenörer och en lång rad uppfinningsrika och emotionellt intelligenta yrkesutövare med aktiva högerhjärnor. Vad som kommer att styra den fortsatta utvecklingen är design, berättelse, symfoni, empati och lek.

Allt fler människor frågar efter meningen med livet och värdet av de arbeten de utför. Det finns en andlig längtan, som idag tar sig många uttryck.

En av Pinks husgudar är Viktor Frankl och han hänvisar ivrigt till dennes bok Livet måste ha mening. Den som jagar efter lyckan kommer sällan att finna den. Frankl menar att lyckan följer av en sidoeffekt av något annat och att en mening ibland kan växa fram ur lidandet.

Psykoterapeuten Robert Firestone säger: "Du kan inte hitta meningen med livet, gömd under en sten, skriven av någon annan. Du kan bara hitta den genom att ge livet mening inifrån dig själv."

De mänskliga epokerna har skiftat från ett kringvandrande folk, som levt ur hand i mun, till en boskapsskötande agrar befolkning, ett industrisamhälle, ett datasamhälle och till den tid som är och författaren kallar konceptsamhället. I t ex USA har antalet grafiska formgivare tiodubblats på ett årtionde och är nu fyra gånger så många som kemiingenjörerna. Det är också 30 procent fler som försörjer sig som författare och 50 procent fler som livnär sig på att komponera och framföra musik.

Daniel H. Pink varnar för den omilda behandling som trögfotade och stelbenta framgent kommer att mötas av, dessa som hävdar det gamla och tror att vi lever kvar i den grova industri- och tillverkningstiden. Han menar att framtiden tillhör van Gogh, Goethe och Sokrates.

Det är förstås både med entusiasm och en viss skeptisk inställning jag tar emot redaktör Daniel H. Pinks profetia om framtiden. I stort tror jag på hans visioner och ser trögheten i samhället, där man inte med skattemedel t ex inte längre vill stödja ett konstmuseum i Leksand eller på orter, där man försöker stänga filialbibliotek.

För en studiecirkel om det framtida samhället är det här en ganska given grundbok i ämnet. Men visst kan man sätta in en del frågetecken. Är det inte bara i dödsannonser poeter förekommer. Det är länge sedan dagstidningar honorerade poesi.

Erik Yvell