Artikeln publicerad: 090509
Högre takbelopp i företagsstödet

Ett företag på landsbygden kan nu få 900 000 kronor i stöd. Höjningen är nödvändig eftersom vi är mitt i en lågkonjunktur och det är vikigt att behålla den goda investeringsvilja vi har i länet. Hittills har nästan 900 företag i länet fått stöd ur EUs landbygdsprogram.

Företagare på landsbygden i Västra Götaland kan få upp till
900 000 kronor i EU-stöd för investeringar. Ingen annan stans i södra Sverige är stöden från det så kallade Landsbygdsprogrammet så generösa som i Västra Götaland. Länsstyrelsen hoppas att de höjda stöden ska lindra finanskrisen i länet. Med ett stöd på 25-30% i botten är det lättare att få banklån.

-Tyvärr har många landsbygdsföretagare inte en aning om landsbygdsprogrammet, säger Gabriel Skarbäck, sektionschef vid Länsstyrelsen och ansvarig för företags och projektstöd. Vi har drygt 140 miljoner per år att fördela! Pengarna kan användas till projekt för att stärka hela branscher, kompetensutveckling och stöd till enskilda företag. Några villkor är att företagandet har anknytning till landsbygden, ger lönsamhet och sysselsättning.

Stödbeloppen i företagsstöden var tidigare 720 000 kronor för lantbruksföretag och 500 000 kronor för övriga företag på landsbygden. Höjningen av takbeloppen har Länsstyrelsen genomfört i samråd med lantbruksnäringen och företrädare för flera landsbygdsorganisationer.

Läs mer om företags- och projektstöd i vår strategi.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen