Artikeln publicerad: 090509
Debatt: Vilka skaraborgare är intresserade av en storregion?

Regionfullmäktige i Västra Götaland beslutade nyligen att starta en förhandling med Region Värmland och Värmlands läns landsting om bildandet av en storregion. Sjukvårdspartiet var det enda partiet som röstade emot förslaget. Kommer verkligen sammanslagningen att gynna exempelvis invånarna i både Torsby och Göteborg?

Hur reagerar gemene man runt om i Sverige för den nya trenden att bilda storregioner? I Norrbotten har Sjukvårdspartiet tillsammans med moderaterna låtit genomföra en opinionsundersökning. Utslaget är entydigt. Undersökningen visade att 87,9 procent av norrbottningarna är negativa till en storregion. Forskning vid Umeå universitet bekräftar att det finns ett stort folkligt motstånd mot storregioner. Enligt statsvetarprofessorn Anders Lidström, Umeå universitet, går mönstret igen även ute i Europa, där man i många fall ser regionfrågan som ett rent politikerprojekt utan folkligt stöd.

Hur är det då med den folkliga förankringen för storregionen i Västra Götaland? Enligt de SOM-undersökningar, som gjorts vid Göteborgs universitet, sägs tydligt att stödet för regionen inte är särskilt stort. Endast 12 procent av medborgarna i regionen identifierar sig idag som Västra Götalänningar. Det kan bland annat bero på att flertalet medborgare, enligt SOM-undersökningarna, inte känner att de har något inflytande i politiska processen i Västra Götaland.

Då Västra Götalandsregionen bildades var det mycket tal om hur videosammanträden och ny teknik skulle underlätta för distanssammanträden och informationsutbyten. Idag vet vi hur det blev - eller snarare hur det inte blev. Seriösa beslut kräver ju faktiskt att vi sitter i samma rum och diskuterar på ett sätt som är omöjligt att genomföra på distans. Istället för distanssammanträden har vi fått ökad distans till folket!

Sjukvårdspartiet vill att stora samhällsförändringar beslutas utifrån en stark folklig förankring. Så har inte skett i regionfrågan. Genom sammanslagningen av landstingen som skedde i samband med att regionen bildades flyttades besluten som rör sjukvården, vilket utgör ungefär 90 procent av regionens verksamhet, längre bort från medborgarna! Nu vill man göra storregionen Västra Götaland ännu större - fortfarande utan vare sig debatt i samhället eller folklig förankring.

Margaretha Jansson - Sjukvårdspartiet - Gruppledare i Regionfullmäktige