Artikeln publicerad: 090508
Största valet någonsin – Länsstyrelsen räknar

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Det är det största transnationella valet någonsin när medborgare i EU:s 27 medlemsländer väljer ledamöter till Europaparlamentet. 100 personer från Länsstyrelsen räknar länets röster.

Länsstyrelsen sköter den slutliga sammanräkningen av rösterna från vårt län. Vi är regional valmyndighet och svarar för förberedelser och genomförande vid allmänna val, som det till Europaparlamentet.

– I år är vi nästan 100 personer från Länsstyrelsen som räknar röster direkt efter valet, säger Anna Blomberg, Länsstyrelsens rättsenhet.
Sammanräkningen sker under tre dagar i Folkets Hus i Vänersborg.
Länsstyrelsen utbildar

– Vi har bjudit in alla länets kommuner för att utbilda och informera om nyheterna i årets val, berättar Anna Blomberg. Vi arbetar tillsammans med Valmyndigheten, som är central myndighet och med kommunernas valnämnderna som är lokala valmyndigheter.
Länsstyrelsen räknar

Från det att röstningen avslutas på kvällen den 7 juni tar det cirka tre dygn innan ett slutgiltigt resultat kan fastställas. Men redan när flertalet vallokaler är klara med sin räkning gör Valmyndigheten en preliminär mandatfördelning mellan partierna.

När röstningen avslutas klockan 21.00 börjar röstmottagarna i varje vallokal räkna rösterna. Så fort en vallokal är klar publiceras uppgifterna på www.val.se. Resultatet rings in till Länsstyrelsens telefonmottagning, där 40 medarbetare tar emot siffrorna.

Under måndag, tisdag och onsdag kontrolleras och registreras alla röster. Det görs i Vänersborg dit alla röstsedlar fraktas. Närmare 100 personer deltar i slutkontrollen. Alla partiers röster redovisas och även personrösterna. Resultaten publiceras på www.val.se i takt med att länsstyrelserna räknat och registrerat. Det slutliga resultatet – inklusive namn på valda – beräknas bli klart under onsdagskvällen.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen