Artikeln publicerad: 090508
Ny svensk sökmotor bidrar till miljön

  • Nya sökmotorn Growyn skänker hela sin vinst till svenska och internationella miljöprojekt. Tjänsten, som är den första i sitt slag, är annonsfinansierad och intäkterna genereras via traditionella webbsökningar på growyn.com - ju fler som söker desto mer pengar till miljön.
  • - Vi ser Growyn som det självklara valet för den som vill bidra till en bättre miljö, säger Kurdi Rad, en av grundarna av den ideella föreningen Growyn.
  • Growyn startades 2008 av Kurdi Rad och David Johansson, två unga entreprenörer med ett starkt engagemang för miljön. Under det senaste året har de etablerat ett brett kontaktnät inom miljöbranschen och utvecklat den tekniska lösningen som nu är färdig att lanseras.
  • - Genom att använda growyn.com som sökmotor blir du delaktig i en fortlöpande välgörenhet och bidrar automatiskt med pengar till att förbättra miljön utan att det kostar dig en krona. Det, i kombination med en av världens kanske mest sofistikerade sökalgoritmer, gör att vi tror på en ljus framtid, säger en av grundarna David Johansson.
  • Growyn fungerar på samma sätt som andra sökmotorer, pengar genereras via sponsrade länkar men till skillnad från övriga aktörer på marknaden så placerar Growyn hela sin vinst i utvalda miljöprojekt.
  • - Sökmotorbranschen omsätter otroligt stora summor. Vår förhoppning är att inom en snar framtid kunna ta några procent av marknaden, säger ena grundaren Kurdi Rad.
  • Målet är att ha minst 50 000 användare innan årets slut och man räknar med att kunna skänka sexsiffriga belopp till de olika miljöprojekten. Men ambitionerna stannar inte vid pengar, man vill också sprida kunskap och skapa engagemang för miljöfrågor. Growyn samarbetar redan idag med några av Sveriges främsta organisationer, bland annat Naturskyddsföreningen, Albaeco, Stockholm Resilience Center och flera institutioner vid Stockholms universitet. Nästa steg är att starta en miljöportal där kända miljöprofiler bloggar om miljöfrågor och där det ska gå att hitta miljörelaterad information.
  • Just nu stödjer man Naturskyddsföreningen och Barnens Regnskog. De aktuella projekten kommer kontinuerligt att kunna följas på hemsidan.
  • För att välja ut vilka projekt Growyn ska ge stöd till tar man hjälp av en rad oberoende miljöexperter. Growyn har bland annat knutit till sig expertkompetens inom områdena vatten, energi, miljögifter och klimatfrågor och rådgivarna kommer från FN, EU och svenska myndigheter.
  • www.growyn.com

Pressmeddelande från: Growyn