Artikeln publicerad: 090508
Västgötar kan bli Årets Spjutspets

Bra personalpolitik, koll på kostnaderna och mod att prova nya saker. Tipsen som Suntetorp Säteri i Skövde ger till alla som vill lyckas med sitt företagande kan tyckas vanliga. Men företagets jordbruksmaskiner är allt annat än ordinära.

Genom att ifrågasätta, prova och utveckla har Nils-Johan Sahlström ständigt hittat nya lösningar för Suntetorp Säteri. Numera har han även sonen Johan Sahlströms mjölkgård att testa sina jordbruksmaskiner på. Och det har blivit en del klurigheter genom åren. Säteriets kalvar huserar i ett unikt boxsystem med napphinkar, gödselspridaren har två patent och hackvagnen klarar att komprimera lasset på åkern.

Suntetorp Säteri har 12 anställda och personalen är alltid med och utvecklar den nya tekniken. Sahlströms är måna om att ta vara på allas erfarenhet.

– Cheferna är det bästa på hela gården, säger förman Lars Sundquist.

Jämte uppfinningar och rätt personal framhåller Nils-Johan och Johan Sahlström vikten av att jaga kostnader. En särskild ekonomistyrning talar om att ströet för att producera en liter mjölk kostar 5 till 6 öre.

– Man måste veta var kostnaden ligger och var bovarna är så att man vet vad man ska angripa, säger Nils-Johan Sahlström.

Årets Spjutspets har arrangerats sedan 2004 och finansieras av LRF. Vinnaren, som får 100 000 kronor, utses den 14 maj.

– Ett spjutspetsföretag är ett lönsamt företag vars omsättning ökar, har en hållbar affärsplan, en ekonomisk och miljömässig uthållighet och är en attraktiv arbetsplats, säger Anniqa E Nygård, ledamot av LRFs förbundsstyrelse och ordförande i Årets Spjutspets-jury.

Fakta Suntetorp Säteri AB

  • Verksamhet: Mjölkproduktion med 500 kor. Gården drivs ekologiskt.
  • Mark: 400 hektar åker, odlas helt med ekologiskt grovfoder, 450 hektar skog.
  • Personal: 12 fast anställda inklusive Johan. Säsongspersonal.
  • Omsättning: 18,42 miljoner kronor 2007 – en ökning med 24 procent sedan 2004.

Pressmeddelande från: LRF