Artikeln publicerad: 090507
Skolinspektionens rapport om Lidköpings kommun: Otillåtna avgifter för studieresor på gymnasieskolan

Eleverna i gymnasieskolan i Lidköping kan få betala upp till 2 000 kronor för studieresor, trots att avgifter inte är tillåtna enligt skollagen. Att kalla avgifterna för frivilliga gör ingen skillnad, eleverna ska inte känna sig tvungna att betala. Det konstaterar Skolinspektionen i en rapport som presenteras idag.

Skolinspektionen har genomfört en regelbunden tillsyn av skolor och övrig utbildningsverksamhet i Lidköpings kommun. Tillsynen är en del av Skolinspektionens genomgång av samtliga kommuner och skolor i landet.

Gymnasieskolan i Lidköping har tagit betalt av sina elever för studieresor och för inslag på friluftsdagar med motivering att de varit frivilliga inslag i elevernas utbildning. Detta trots att skolan enligt skollagen ska vara avgiftsfri. Det finns också elever som känt sig tvingade att själva dra på sig kostnader för att deras projektarbeten ska få uppmärksamhet när de presenteras för övriga skolan, något som skolan inte heller har agerat för att förhindra.

Några övriga iakttagelser i rapporten:

  • Lärarna i Lidköpings grundskolor följer sällan upp elevernas kunskapsutveckling i andra ämnen än svenska, engelska och matematik före årskurs 8. Varken skolorna eller kommunen har någon bild av i vilken mån eleverna når de nationella målen. De enda sammanställningar som görs är elevernas resultat på de nationella ämnesproven.
  • Många elever har inte fått någon undervisning i hem- och konsumentkunskap före utgången av årskurs 5, och därmed inte kunnat nå målen för ämnet. Många har inte heller erbjudits elevens val.
  • Eleverna känner inte alltid till målen för utbildningen, vilket begränsar deras möjligheter till inflytande över utbildningens form och innehåll.
  • Grundskolorna brister i sitt arbete med individuella utvecklingsplaner och med åtgärdsprogram för elever som behöver särskilt stöd.
  • Den obligatoriska särskolan har tagit emot elever utan tillräcklig dokumentation.
  • Elever mottagna i den obligatoriska särskolan har idag ingen möjlighet att gå individintegrerade i grundskolan på den lokala skolan.
  • Skolornas och kommunens kvalitetsarbete saknar systematik och utgår inte från uppnådda resultat. Kommunen kan därför inte vara säker på att beslutade insatser verkligen riktas mot de områden som är i störst behov av åtgärder.

Redovisning senast 28 augusti

Senast den 28 augusti 2009 ska Lidköpings kommun redovisa vad man gjort för att rätta till de brister som Skolinspektionen pekat på.

Pressmeddelande från: Statens Skolinspektion