Artikeln publicerad: 090507
Röda Korsets idé fyller 150 år

I år är det 150 år sedan Röda Korsets idé om att bistå människor som drabbats av krigets fasor föddes. Detta förverkligades genom att bilda en organisation som i fredstid utbildar frivilliga personer att ta hand om sårade och sjuka i krig samt genom att skapa internationella regler som lindrar krigets verkningar.

Idén föddes på slagfältet då schweizaren Henry Dunant 1859 blev vittne till ett av dåtidens värsta slag, slaget vid Solferino i norra Italien. Han organiserade frivilliga från trakten för att hjälpa så många sårade soldater som möjligt. De frivilliga skulle vara opartiska och neutrala och enbart medicinska behov skulle styra vem som fick hjälp först - aldrig vilken sida man stred på.

- Grundidén om att hjälpa krigens offer gäller fortfarande, säger Gisela Flood, regionchef. Idag utbildar vi allmänhet och militär i krigets lagar, vi efterforskar och återförenar familjer som splittrats på grund av krig och konflikt. Vi ger stöd till asylsökande, både juridiskt, medicinskt och medmänskligt. Arbetet möjliggörs genom att rekrytera medlemmar och frivilliga medarbetare som bidrar till att motverka socialt utanförskap för Röda Korsets prioriterade målgrupper, migranter äldre samt barn och ungdomar samt genom våra insamlingar.

Idén som Henri Dunant fick för 150 år sedan ställer sig i dag 97 miljoner frivilliga och medlemmar i 186 länder världen över sig bakom.

- Röda Korsets storhet grundar sig på att vi är många som står bakom idén och våra humanitära värderingar. Vårt mål att bli fler, både medlemmar och frivilliga, avslutar Gisela Flood.

I år uppmärksammar Röda Korset att det är 150 år sedan Henry Dunant fick idén som ledde till att organisationen grundades. Firandet pågår under hela året men fredagen den 8 maj gör Röda Korset en särskild kraftsamling. Håll utkik efter rödakorsare på gator och torg. I Västra Götaland genomförs aktiviteter på ett 60-tal platser.

För mer information om Jubileumsåret och aktiviteterna den 8 maj kontaktaKristina Borg, samordnare för folkrättsarbetet i Region Väst, 0511-34 22 99, 076-812 22 99

Röda Korsets dag infaller den 8 maj eftersom det var Henry Dunants födelsedag.

Pressmeddelande från: Röda Korset