Artikeln publicerad: 090506
Oväntad och viktig seger för friheten på nätet

En oväntad majoritet i EU-parlamentet röstade idag för att ingen ska kunna stängas av från internet utan föregående dom. Högergruppen blev ensam om att gå emot.

- Jag är väldigt lycklig, det är en seger för demokratin, säger Carl Schlyter, Miljöpartiet de gröna. I sista stund lyckades de Gröna med flera ändra röstordningen för den s k Trautmannrapporten så att parlamentet fick rösta om det förslag som tidigare kallats 138:an.

Den kompromiss som de stora politiska grupperna i EU-parlamentet (höger, liberaler och socialdemokrater) förhandlat fram fick stryk på en viktig punkt. Man hade kommit överens om att rösta om kompromissen först för att hindra politikerna att rösta om de ändringsförslag som skulle kunna säkra friheten på internet. De gröna och liberalerna krävde att röstordningen skulle ändras och fick det godkänt av ordföranden Diana Wallis.

- Jag skrev till Diana Wallis igår och krävde samma sak och påpekade det stora engagemang som inte minst unga människor lagt i frågan, säger Carl Schlyter. När hon gick med på att ändra röstordningen använde hon bland annat just det argumentet.

Nu röstade parlamentet för det förslag som ursprungligen hette 138 och som innebär att ingen ska kunna stängas av från internet utan föregående dom.

Liberalerna svängde och drog tillbaka sitt stöd för den tidigare kompromissen och även socialdemokrater röstade för . Högern blev ensamma om att gå emot.

När det gäller Harbourrapporten om konsumenternas rättigheter i elektroniska nätverk gick det sämre.

- Våra försök att få igenom en äkta neutralitet på nätet misslyckades, säger Carl Schlyter.

Nu riskerar nätet att bli mer som en sorts kabel-TV, där telekombolagen kan styra konsumenterna till att tvingas använda deras tilläggstjänster i stället för att kunna välja fritt oavsett nätleverantör.

Den omskrivna artikel som tidigare gått under namnet 166 blev också nedröstad. Den innebar att begränsningar av användarnas rättigheter inte får stå i strid med medborgarnas grundläggande rättigheter.

-Men det är oerhört glädjande att vi fick igenom att bevara friheten på internet i den meningen att ingen ska kunna stängas av godtyckligt, säger Carl Schlyter. Det är tack vare oerhört många människors engagemang och påtryckningar som det gick vägen. Idag fungerade demokratin i EU, medborgarna lyckades ändra ett viktigt beslut, tyvärr är det alltför sällan det händer.