Artikeln publicerad: 090506
"OAB:s besked - en stor utmaning som vi ska klara av"

Apoteket AB har nu tagit emot besked om vilka apotek som ska säljas till andra aktörer. Beslutet presenterades av Apotekets Omstrukturerings AB (OAB) och innebär att Apoteket behåller cirka 330 av dagens drygt 900 apotek. 616 erbjuds till försäljning varav 150 ingår i en statlig satsning på småföretagande.

- Det innebär självklart en mycket stor utmaning för oss, men det ska vi klara av. Vi blir ett betydligt mindre företag, men det innebär samtidigt att vi får förutsättningar att konkurrera på likvärdiga villkor som andra aktörer. Vi vill till exempel fortsätta att etablera nya apotek framöver, säger Stefan Carlsson, vd och koncernchef Apoteket AB.

OAB har delat in Sveriges apotek i nio grupper. Dessa kommer att avyttras till externa apoteksaktörer. Apoteket AB kommer också fortsättningsvis att vara ett rikstäckande företag.

- Genom att möta kundernas behov av ökad tillgänglighet och service på den nya marknaden vill vi vara den ledande aktören inom hälsa och läkemedel, säger Stefan Carlsson, som betonar att förändringarna framöver blir stora.

- Mycket kommer att förändras i grunden under de närmaste åren. Alla som arbetar i apoteksbranschen, oavsett arbetsgivare, får nu vara med och skapa en helt ny marknad.

Konsekvenserna av de besked som OAB nu har meddelat innebär inte några omedelbara förändringar, och försäljningen av apoteken avslutas troligen inte förrän mot slutet av året.

- Perioden fram till att omställningen och försäljningen är genomförd kommer att vara en stor utmaning för Apoteket och för våra medarbetare. Fram till dess har vi fortfarande uppdraget att tillhandahålla en säker och trygg läkemedelsförsörjning till alla i Sverige, säger Stefan Carlsson.

Mer information om försäljningen av apotek: www.omstruktureringsbolaget.se

Pressmeddelande från: Apoteket AB