Artikeln publicerad: 090505
Essunga kommun - bäst igen i Skaraborg på rankinglistan över kommunernas företagsklimat

Essunga kommun har stigit nio platser till plats 27 på Svenskt Näringslivs rankinglista vad gäller företagsklimat i Sveriges 290 kommuner och hamnar åter igen på bästa plats i Skaraborg.

- Det är ett medvetet arbete. Vi har ett strategiskt fullmäktigemål att hamna bland de 50 bästa, säger Bo Cerdier, kommunchef tillika företagslots.

Förra året hamnade Essunga kommun på plats 36. Att kommunen är en attraktiv kommun ur många aspekter visar bland annat Svenskt Näringslivs lista. Här tas olika parametrar upp som till exempel den kommunala servicen, hur kommunen tillämpar lagar och regler och kommunens attityd till företagen.
- Svensk Näringslivs undersökning visar att vår kommuns attityd mot företagen genomgående är positiv. Det framkommer bland annat att det finns en vilja och dialog med företagen.
Det sammanfattande omdömet har stigit i jämförelse med förra året, från 3,9 till 4,1 på en sexgradig skala.

Korta beslutsvägar

- Vi träffar företagen i kommunen regelbundet och tar tillvara deras synpunkter.

Bo Cerdier noterar att man arbetar snabbt och effektivt med frågor, som bland annat handlar om näringslivet.

- Vi är en liten kommun där beslutsvägarna är korta.

Vid de flesta parametrar har det skett förbättringar i jämförelse med förra året. Trenden är positiv. Ett ständigt ärende, där kommunen har svårt att klara sig i konkurrensen, är kommunikation.

- Företagen är missbelåtna med vägnät, tåg och flyg. Hela 70% tycker att det är dåligt eller "icke godtagbart".

Kommunen arbetar aktivt med dessa frågor genom att påverka beslutsfattarna inom infrastrukturen. Det har gett resultat genom högre vägnummer - två stycken har gått från fyrsiffrigt till tresiffriga länsvägar.

- Vi lägger också ner mycket arbete på påverkan för att höja vägstandarden, att få in vägarna i olika planer.

Bo Cerdier nämner E20, som går igenom kommunen, som ett exempel.

- Andra vägar, till exempel till Vara och till Södra Härene, finns med på kommunens kravlista.

Positiva företagare

Christer Lundén är kvalitetschef vid kommunens största företag Dahréntråd. Han är även ordförande i NossebroRegionens Nätverk, som är en sammanslutning mellan lokala företag. Dahréntråd är en av Europas största och modernaste tillverkare av lindningstråd. Man ligger på framkant både vad gäller miljötänkande och kvalitet.

- För små kommuner som Essunga är det mycket viktigt med bra samarbete mellan företagen och kommunen. Från företagets sida har det stor betydelse med bra kommunikation med kommunens anställda. Här finns också många täta och nära nätverk även med allmänheten ochmånga mötesplatser, som håller igång en bra dialog,säger Christer Lundén.
Genom kommunens många föreningar - här finns 110 stycken, vilket är många på en befolkning på 5.600 invånare - blir det korta informationskanaler. Närheten till politikerna innebär också snabba beslutsvägar.
- Vi har många möjligheter till dialog, som leder utvecklingen framåt.
Christer Lundén märker en ny trend; företagen är mer engagerade i företagarnas nätverk.
- Vi har många, som kommer till våra nätverksmöten. Dessutom är kommunchefen adjungerad i styrelsen, vilket innebär att vi får kommunal information och kan även ställa frågor.

Svenskt Näringslivs mätningar har gjorts sedan 1999.

Pressmeddelande från: Essunga kommun