Artikeln publicerad: 090505
Landsortstidningarnas sajter ökade

Under första kvartalet 2009 växte annonsintäkterna för landsortstidningarnas sajter med 7 procent jämfört med samma period föregående år. Storstadstidningssajterna tappade däremot hela 31 procent. Sammantaget minskade därmed morgontidningarnas webbintäkter med 16 procent. Under första kvartalet 2009 uppgick annonseringen på morgonpressens tidningssajter till 97 Mkr. Storstadssajterna stod under perioden för 57 Mkr och landsortssajterna för 40 Mkr. Det visar TU Internetbarometer med statistik från ett 60-tal morgontidningssajter och Tidningsnätet, i ett löpande samarbete med IRM.

Utvecklingen för morgontidningssajterna kan jämföras med den samlade totala internetannonseringen, som enligt IRM minskade med 3 procent under Q1. Under helåret 2008 växte fortfarande morgontidningarnas webbintäkter i takt med den totala internetmarknaden, sammantaget med 19 procent.

- Att den tryckta dagspressen både i storstad och i landsort skulle redovisa sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2001 var väntat, men inte att sajterna i storstad skulle minska så kraftigt. Alla sajter kan dock inte dras över en kam, då det är stor spridning på resultaten för de många sajterna. Att landsortstidningssajterna däremot klarar tillväxt även nu beror delvis på att de växer från relativt låga nivåer, säger Fredrik Rogberg, branschanalytiker på TU.

Pressmeddelande från: Tidningsutgivarna