Artikeln publicerad: 090504
Hällekis-Kuriren firar tio år på "Nätet"



Kunde väl aldrig i min vildaste fantasi ana att jag fortfarande efter tio år skulle hålla på med det som en gång började som ett försök till lokaltidning och påbörjades vecka 19 för exakt tio år sedan då Hällekis-Kuriren i ytterst enkel form påbörjade sin nyhetsrapportering på Internet. Då, 1999, när seg modemuppkoppling var enda möjlighet att komma ut i cyberrymden och Google troligen inte ens fanns i tankarna så var lokal nyhetsrapportering på "Nätet" en sällsynthet, inte ens alla de stora dags- och kvällstidningarna fanns representerade och på lokal nivå var det än mer tunnsått. I Skaraborgslän var troligen Hällekis-Kuriren först ut med att förmedla lokala nyheter till den då växande skaran av "surfare".

Men embryot till Hällekis-Kuriren föddes långt tidigare, i slutet på 60-talet då redaktör´n var i sin barndom och bodde i ett av de då tätbefolkade Falkängshusen i Hällekis föddes en idé att göra en liten tidskrift med nyheter om vad som hände i närområdet. Detta närområde för redaktör´ns del var då starkt begränsat till Hällekis centrala delar. Sagt och gjort, tillsammans med sin "bästis" Håkan (som nu mer är läkare) inrättades en lokalredaktion i ett av rummen på övervåningen och jakten på nyheter kunde ta sin början. Detta resulterade efter en tid i en liten tidning av ett vikt A4 ark med handskriven text och ett fåtal artiklar som såldes (eller snarare tvingades på) den närmsta bekantskapskretsen för en 50-öring. Med tiden utvecklades framställningstekniken och en synnerligen enkel form av kopieringsapparat inköptes och större upplaga kunde tryckas. Hur många nummer som gavs ut är för länge sedan bortglömt men någonstans i gömmorna finns några av dessa nummer kvar tillsammans med redaktionskassan bestående av några få mynt.



Intresset för nyheter i allmänhet och lokala nyheter i synnerhet har följt med hela livet och många år senare när datorerna och Internet gjorde entré så växte de sig allt starkare. I mitten av 1990-talet när redaktör´n kämpat sig igenom en bok hur man med hjälp av HTML-kod kunde tillverka sidor att lägga ut på Nätet föddes en tanke på att göra en tidning för bygden där lokala nyheter och händelser skulle publiceras för den då fåtaliga skaran som hade tillgång till Internet.

Efter mycket mixtrande med koder, domännamn, serverplats m.m. så kom till slut tidningen Lokalbladet ut, en mycket enkel variant på nyhetstidning med ett fåtal artiklar om vad som hände i bygden. Men detta var redan från början dömt att misslyckas då det knappast fanns någon som läste tidningen, Internet var ju i sin begynnelse och få hade tillgång till datorer och än färre till modem. Några nummer han dock komma ut innan allt övergavs.



Men idén om en lokal nyhetstidning ville inte släppa greppet och den enormt accelererande utvecklingen av datorer, internet och bredband möjliggjorde ett nytt försök med start vecka 19 1999, då hade tidningen döpts om till Hällekis Kuriren. Under de kommande åren bytte tidningen utseende ett flertal gånger innan dagens layout kom till. Men nu var redaktör´n riktigt taggad och gick in med liv och lust för den lokala nyhetsrapporteringen, åtskilliga timmar i veckan ägnades åt att åka ut och göra lokala reportage och med tiden blev artiklarna något så när välskrivna med tanke på att ingen skolning för detta fanns med i bagaget.

Tanken från första början var att försöka engagera fler personer i tidningen, och under åren har ett antal medhjälpare kommit och gått, längst höll Rolf "Rist" Appelqvist ut, som under flera år träget varje vecka levererade mycket läsvärda och intressanta kåserier, oftast med lokal anknytning. Rolf, som hade ett förflutet inom tidningsvärlden, blev lite av en mentor och den redaktör´n kunde vända mig till med frågor, han var den som sporrade till att fortsätta när det stundtals så lite mörkt ut och när inspirationen var allt annat än på topp.



Men att på ideell basis få stadigvarande medarbetare var ju förstås redan från start dömt att gå i stöpet, så redaktör´n fick kämpa vidare i sin ensamhet. Då och då kom det trots allt in en del reportage, bl.a. Kinnekulle Hembygdsförening blev en trogen leverantör genom åren och är så än idag, så också Erik Yvell med sina läsvärda bokrecensioner, Ann-Mari Östberg, Ronson med flera. Erbjudandet om att bli medarbetare står självfallet fortfarande kvar om det mot förmodan skulle finnas någon med ett så stort intresse att han eller hon är beredd att satsa en del av sin fritid med att göra reportage eller skriva artiklar för tidningen utan ersättning, det kallas visst ideellt arbete och är något som redaktör´n nu sysslat med i tio år.

Helt klart så har det varit en mycket intressant tid, så många intressanta händelser, evenemang och människor som det skrivits artiklar om, nyheter som tidnigen varit först med att rapportera, så många projekt som blommat upp, några har förverkligats medan andra har fallit i glömska. Visserligen är inte Kinnekullebygden något stort område när det gäller nyheter och det har stundtals varit total nyhetstorka men då och då har det dykt upp några guldkorn att skriva om, en del riktigt stora men de flesta i lite mindre format, alla dock av visst intresse för de som på ett eller annat sätt har en anknytning till Kinnekullebygden och i det enorma utbudet i "cyberspace" har lyckats med konststycket att upptäcka den lilla lokaltidningen Hällekis-Kuriren.



Det ultimata vore självfallet att syssla med detta på heltid, ägna all tid åt lokala reportage och artiklar och verkligen ge Hällekis-Kuriren det innehåll den en gång var tänkt att ha. Tyvärr ser verkligheten helt annorlunda ut, få är det förunnat att syssla med det som dom verkligen brinner för, och för redaktör´ns del förblir det bara en dröm. Projektet Hällekis-Kuriren gav dock möjlighet till det näst bästa, ett litet men naggande gott smakprov på det som aldrig gavs möjlighet att förverkliga fullt ut.

Då och då har tanken dykt upp om att även ge ut Hällekis-Kuriren i pappersupplaga, kanske en sammanställning av veckans lokala händelser och kommande evenemang m.m. En liten och enkelt tryckt upplaga som skulle delas ut gratis i Hällekis en gång i veckan till de som inte har intresse eller tillgång till någon dator. Detta hade varit en utmaning att ta sig an och troligen ett intressant projekt men som helt klart skulle kräva en medarbetare och framförallt tillgång till kapital för att kunna förverkligas. Detta likt en mängd andra mer eller mindre säregna projekt snurrar hela tiden i redaktör´ns hjärna, några tar form som undersidor i tidningen som efter en tid försvinner då ingen läser dom eller engagemanget avtar, sådana har det funnit många genom åren. Detta har dock fört det goda med sig att tidningen hela tiden har utvecklas till det den är idag, förhoppningsvis kommer denna process att fortgå så läge Hällekis-Kuriren existerar. Om detta skulle avstanna är det nog dags att på allvar ta en närmare funderare på att slå en spik i dörren och lägga ned tidningen för gott.



Även om tanken var att kunna tjäna någon krona på tidningen så visade det sig ganska snart att så inte skulle bli fallet, de få annonser som sålts genom åren har inte genererat många korvören, tidningen var för lokal för att få annonsörer, det hade nog varit skillnad om den varit lokaliserad till en större ort. I ärlighetens namn har det heller inte ägnats allt för stor kraft på att leta annonsörer, det har varken funnits tid eller ork för detta.

Men Hällekis-Kuriren utvecklades efterhand och en lyckad satsning blev turistinformationen. Då i början av 2000-talet fanns ingen bra lokal turistinformation på Nätet och tidningen startade en undersida med lite lokala tips för turister, med tiden utvecklades detta till en egen sida som kallades Turistportal Kinnekulle som kom att bli väldigt uppskattad och välbesökt. För några år sedan överfördes den informationen till turistbolagets nystartade hemsida www.kinnekulle.se där redaktör´n var med i uppbyggnadsfasen.

Då tidningen fortfarande drivs på ideell basis och allt arbete sköts på fritiden så har det allt emellan varit lite upp och ner med engagemanget, ibland har det tagit emot rejält och tankar på nedläggning har funnits i bakhuvudet. Men de senaste årens utveckling av läsarantalet gav en ny kick och ork att fortsätta med tidningen ett tag till. Dessvärre så har fritiden allt emellan minskat på grund av skiftarbete och andra engagemang vilket resulterat i att tiden för att göra egna reportage har minskat avsevärt, detta har tyvärr medfört att den lokala prägeln på tidningen har urvattnats och själva grundtanken bakom tidningen har efter hand fått överges.



Detta har fört med sig att tankarna om en nedläggning växt sig allt starkare, men tio år bestämdes att tidningen i alla fall skulle existera, och nu har vi kommit dit. Men arbetet med tidningen har blivit lite av en livsstil så är det inte lätt att ta beslutet om en nedläggning och just för tillfället är redaktör´n inte beredd att ta detta avgörande steg. Men helt klart så ligger det närmare i tiden nu än tidigare.



När Hällekis-Kuriren nu i veckan firar 10 år på "Nätet" vill redaktör ta tillfället i akt och tacka alla läsare för det intresse ni visat att läsa tidningen, utan den stadigt ökande besöksfrekvensen hade nedläggning skett för många år sedan. Ett stort tack även till alla tillfälliga medarbetare under åren, ert engagemang gav tidningen en extra krydda som ökade dess läsvärde. Även ett tack till dom som trots allt funnit värde i att betala för en annons i Hällekis-Kuriren, era bidrag har varit värdefulla. Även ett stort tack till några få som gett ett ekonomiskt bidrag till tidningen, dessa har verkligen uppskattats.



Något speciellt firande av detta 10-års jubileum är inte planerat men under denna veckan är tanken att ge en liten tillbakablick genom att lägga ut ett antal äldre kåserier och artiklar som fortfarande kan kännas aktuella eller vara av intresse.

Om ni klickar här så kan ni se hur det första numret av Hällekis-Kuriren såg ut och vad som då skrevs.

Ett stort TACK till ALLA för de gångna tio åren.

Stefan Sjöö
Redaktör
Hällekis-Kuriren