Artikeln publicerad: 090501
Hällekis vaknade till marschmusik



Att Hällekisborna i dag på morgonen den första maj "gick man ur huse" är väl att ta i en aning, men många hade valt att gå upp tidigt för att lyssna på Hällekis Musikkår som enligt "urgammal" tradition klockan 07.00 marscherade genom byn och väckte upp samhället och dess invånare.



Nyinflyttade och boende på vandrarhemmet fick kanske en smärre chock när de väcktes i arla morgonstunden av dundrande trummor och marschmusik men "urbefolkningen" har vant sig genom åren och är nu säkert stolta över denna sedvänja.



Detta har med åren blivit ett vårtecken i samhället då musikkåren trotsar vädrets makter och spelar oberoende av vad för sorts väder det är, i år var det solsken och vindstilla om än bara fyra grader på morgonen. Denna sed är något som flera generationer av Hällekisbor vuxit upp med och dessutom den äldsta av musikkårens traditioner.



I år firar även Hällekis Musikkår 90 år och det kommer att uppmärksammas bland annat med en konsert i Vara konserthus den 24 maj och en särskild jubileumskonsert den 8 november i Götene folkets park.