Artikeln publicerad: 090330
Mariestads Old Ox - balanserad femtitvååring gör comeback

Från och med den 1 april finns klassikern Mariestads Old Ox åter i Systembolagets sortiment. Det är en balanserad, kraftfull brygd med hög maltighet och utsökt balans mellan beska och sötma. Bryggmästare Richard Bengtsson utlovar en klassisk tysk bocköl som sätter guldkant på våren.

Old Ox, som nu presenteras i en ny tappning, lanserades redan 1957 som Mariestads flaggskeppsprodukt. Namnet hämtades från det sävliga dragdjuret i Mariestads stadsvapen, men det till trots blev brygden en snabb succé. Lagom till påsk återlanseras klassikern, som har en alkoholstyrka på 6,9 procent och en ljuvlig arom.

- Jag är väldigt stolt över Mariestads Old Ox. Det finns en härlig värme i brygden och min förhoppning är att många upptäcker njutningen i att dricka en riktigt bra bocköl, säger bryggmästare Richard Bengtsson.

En så kallad bocköl karakteriseras av en hög alkoholhalt - över sex procent - och en markerad maltighet med inslag av karamell. Traditionellt bryggdes den på våren i Tyskland och den höga alkoholhalten höll brygden fräsch långt in på sommaren.

- Nuförtiden kan vi njuta av bockölen året runt, men den passar utmärkt till påsklammet i april. Den högre alkoholhalten lyfter smakerna i ölet och gör det till ett perfekt komplement till kötträtter, säger Richard Bengtsson.

Mariestads Old Ox tappas på femtio centiliters glasflaskor och finns tillgänglig på Systembolaget, artikelnr 1379-01, från och med den 1 april.

Om Mariestads

1848 grundades Mariestads Bayerska Bryggeri av Fredrik Rosenquist. Rosenquist introducerade svenskarna till den tyska metoden att brygga ljus, underjäst öl - den utan tvivel mest populära ölen i Sverige idag. 161 år senare bryggs Mariestads öl fortfarande enligt de tyska renhetslagarna, med Rosenquists känsla för kvalitet och innovation intakt.

Pressmeddelande från: Spendrups Bryggeri AB