Artikeln publicerad: 090330
Folktandvården Västra Götaland inför nationell modell för frisktandvård

Sedan april 2007 erbjuder Folktandvården Västra Götaland Frisktandvård, 3-åriga avtal om tandvård till fast pris, vilket över 38.000 patienter hittills tecknat.
-Tillsammans med övriga folktandvårdsorganisationer i landet har vi nu tagit fram en nationell modell för Frisktandvård, vilken Folktandvården Västra Götaland ansluter sig till den 1 april 2009, säger tandvårdschef Ann-Charlotte Sundelin.

Innehåll i de nationella avtalen

Den nationella modellen innebär att alla vuxna från 22 år*) kan teckna avtal. Den övre åldersgränsen på 65 år tas bort. I den nationella modellens avtal ingår ersättningsberättigad vård i form av undersökningar och utredningar, hälsofrämjande insatser, behandling av sjukdoms- och smärttillstånd, samt reparativ vård inklusive singelkronor.

Modellen innehåller tio premiegrupper, mot tidigare fem. Avtalskostnaden varierar mellan 35 kronor i månaden och 800 kronor i månaden. Kostnaden är något högre i alla premiegrupper för de mellan 30 och 74 år, på grund av ett lägre allmänt tandvårdsbidrag för dessa åldersgrupper.

-Vi är glada att nu kunna erbjuda våra patienter nationella frisktandvårdsavtal. Det underlättar för våra frisktandvårdspatienter som behöver söka akut tandvård i andra delar av landet, men även för de som flyttar till andra landsting, säger Ann-Charlotte Sundelin. När hela landet om något år har anslutit sig till modellen erbjuder alla folktandvårdsorganisationer samma avtalsinnehåll oavsett var i landet du bor.

Bakgrund till frisktandvården

-Frisktandvård erbjuds vid samtliga allmäntandvårdskliniker i Västra Götaland och ska vara det främsta alternativet när det gäller att erbjuda en regelbunden tandvård för våra vuxna patienter, säger tandvårdsdirektör Gunnar Eriksson. Det är en inriktning som även regionfullmäktige står bakom.

Syftet är att upprätthålla en kontinuerlig tandvårdskontakt och att hjälpa patienten att behålla sin friska mun och förebygga sjukdom. Med detta skapas en effektiv tandvård med betoning på hälsofrämjande insatser och egenvård. -Frisktandvård är ett bra sätt för oss i Folktandvården Västra Götaland att nå vår vision om att alla ska vara friska i munnen hela livet, säger Gunnar Eriksson.

Mer information om Frisktandvård får du på www.frisktandvarden.se

Pressmeddelande från: Folktandvården Västra Götaland