Artikeln publicerad: 090330
Ett av dataspelsbranschens främsta pris till Skövdestudent

Erik Svedäng, nyligen student på dataspelsprogrammet vid Högskolan i Skövde, har vunnit det mest prestigefyllda priset på Independent Games Festival i San Francisco, USA, för spelet Bluberry Garden. Prissumman är på 30 000 dollar.
- Det känns fantastiskt kul, säger Erik Svedäng, nyss hemkommen från USA.

Gjordes som ett exjobb

Erik Svedäng har varit student på dataspelsprogrammet vid Högskolan i Skövde och det spel han skapat gjordes delvis som ett examensarbete våren 2008.
- Vi är glada och gratulerar honom. Detta pris, Seumas McNally Grand Prize, ärdet främstapriset som finns för oberoende spelutvecklareoch kan ses som ett kvitto på hög klass på det spel Erik Svedäng har skapat, delvis som ett examensarbete vidHögskolans dataspelsutbildningar, säger Ulf Wilhelmsson, lärare på dataspelsprogrammen vid Högskolan i Skövde.

Som en Oscarsgala

Erik Svedäng har nyligen återvänt till Skövde efter en händelserik vecka i San Francisco, där han deltagit i Independent Games Festival. På onsdagskvällen hölls den stora prisutdelningen med flera tusen deltagare.
- Det var en jättestor prisutdelning, som en Oscarsgala, berättar Erik. Hans spel Bluberry Garden var tillsammans med fyra andra spel nominerat till galans mest prestigefyllda spel. När det stod klart att Bluberry Garden vunnit, fick Erik Svedäng gå fram på podiet och ta emot statyetten tillsammans med musikern Daduc, som skapat musiken i spelet.
- Det finns inget pris som jag skulle vilja vinna hellre än det här, vi har firat dygnet runt sedan vi fick priset, säger Erik Svedäng.

Priset öppnar dörrar

Han vet ännu inte vad utmärkelsen kommer att betyda för honom personligen, men priset lär öppna många dörrar i hans fortsatta karriär inom dataspelsbranschen. Erik Svedäng är 22 år och avslutade förra året sin dataspelsutbildning vid Högskolan i Skövde. Idag undervisar han som gästlärare på samma utbildning.

Ett annorlunda spel

Erik Svedäng beskriver sitt spel Bluberry Garden som ett annorlunda spel.
- Om man inte gillar vanliga spel, så gillar man kanske det här.
Bluberry Garden är ett upplevelsespel där spelaren får utforska nya världar och måste tänka mycket själv och lista ut saker.

Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde