Artikeln publicerad: 090327
Ingen utökad lodjursjakt i Mellansverige



Det är inte möjligt att utöka årets lodjursjakt i Mellansverige, anser Naturvårdsverket. Tilldelningen på 56 djur var lämplig omfattning som inte hotar stammens status och spridning söderut. Därför avslår Naturvårdsverket ansökningar om jakt på ytterligare ett 80-tal lodjur.

Naturvårdsverket tog jaktbeslutet den 30 januari. Sju län fick en tilldelning. Jakttiden på lodjur är mars månad och jakten avlyses när tilldelningen är fylld. Det skedde mycket snabbt i vissa län.

Därefter har 11 jaktorganisationer i 7 län ansökt om utökad jakt på lodjur. Det gäller jakt i Uppsala, Örebro, Gävleborg, Västmanland, Dalarna, Värmland och Västra Götalands län.
Orimligt stor ökning

De som vill utöka jakten hänvisar till att antalet lodjur behöver minska för att rådjuren ska bli fler, att lodjuren tar för många rådjur. Naturvårdsverket bedömer att det skulle behövas en kraftig minskning av stammen för att åstadkomma den effekten.

– Vi anser att en så omfattande jakt inte är möjlig med hänsyn till riksdagens beslut om rovdjurspolitiken. Lodjursstammen har nu nått den miniminivå som angetts. Det är viktigt att inte äventyra den uppnådda minimimålet samt att stammen fortsätter att växa i spridningszonen, säger Klas Allander, vikarierande chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

De sökande anser att tilldelningen i årets jakt var för snålt tilltagen. En del pekar på att vinterns inventeringar visar på att antalet föryngringar ökat.

– Det här är en fråga om logistik. Vi tar beslut om lodjursjakt i januari och inventeringen av lodjur pågår i januari-februari. De resultaten ska sammanställas till 1 maj. Därför grundar vi jaktbeslut på fjolårets inventeringar och bedömningar från lodjursforskarna om stammens storlek i hela landet, säger Klas Allander.

Pressmeddelande från: Naturvårdsverket