Artikeln publicerad: 090327
Toalettbesök kan bidra till ökad bilåtervinning och värma upp 10.000 hus



När bilar återvinns uppstår en avfallsrest som är mycket svår att materialåtervinna. Bilinredning är ett exempel på sådant material. I ett fullskaleprojekt ska en helt ny lösning testas.
- När avfallet bränns tillsammans med rötslam som kommer från det vi spolar ner i toaletten kan man förhoppningsvis gå runt problemen och utvinna stora mängder energi som tidigare gick förlorad, säger Christer Forsgren, teknik och miljöchef Stena Metall.

På Stena Recyclings fragmenteringsanläggningar återvinns stora mängder avfall varje år. Bilar, maskiner och annat komplext metallavfall i samhället mals sönder till knytnävsstora bitar. Sedan sorteras materialet och återförs som råvaror till nya produkter i samhället. En utmaning är att cirka 20 procent av skrotbilarnas vikt inte kunnat återvinnas på ett effektivt sätt. Denna utmaning är viktig att lösa för att möta europeisk avfallslagstiftning i framtiden och för att minska deponimängderna. Bilinredning med läder, gummi, textil och mattor är exempel på avfall som inte kan materialåtervinnas.

- Restavfallet från verksamheten är komplicerat då det bland annat innehåller zink och bly som tillsammans med klor kan bilda korrosiva gaser som är skadliga för en förbränningsugn, säger Christer Forsgren.

- Projektet går ut på att se om restavfallet kan brännas tillsammans med hushållssopor och rötslam från reningsverk. Med svavlet och andra gynnsamma egenskaper i rötslammet kan man förhoppningsvis undvika att skadliga beläggningar bildas i en förbränningspanna.

Kan restavfallet energiåtervinnas genom förbränning innebär det också betydande miljöfördelar.

- Om vi i en förbränningspanna kan energiåtervinna allt vårt eget restavfall så kan energin tas tillvara som fjärrvärme eller el. Energivärdet motsvarar uppvärmningen av cirka 10.000 småhus under ett helt år, säger Christer Forsgren.

I ett Waste Refinery-projekt driver Stena Metall i år ett fullskaleprojekt tillsammans med Metso Power, Statens Provningsanstalt, HTC på Chalmers, Lidköping Energi samt Borås Energi och Miljö. Restavfallet ska brännas på försök i en förbränningsanläggning i Lidköping.

- Det här är förhoppningsvis ett första steg mot en helt ny lösning på hantering av ett problematiskt avfall. Slår det väl ut kan det leda till en framtidslösning på avfall som branschen idag inte kan materialåtervinna, säger Christer Forsgren.

Pressmeddelande från: Stena Metall AB