Artikeln publicerad: 090326
Earth Hour lördag 28 mars kl 20.30-21.30: Sverige och världen gör sig redo att släcka

FNs generalsekreterare Ban Ki-moon, ärkebiskop Desmond Tutu och nu även miljöminister Andreas Carlgren uppmanar världens befolkning att släcka ljuset en timme under Earth Hour på lördag med start klockan 20.30. Närmare en miljard människor väntas delta i den största globala klimatmanifestationen någonsin och släcka sina lampor tidszon efter tidszon.

Syftet med Earth Hour är att sända en stark signal till världens ledare för att ge dem mod att våga besluta om ett kraftfullt avtal vid FNs klimatförhandlingar i Köpenhamn i december i år. Otroliga 2848 städer i 84 länder har hittills anslutit sig och här i Sverige är intresset för Earth Hour och klimatfrågan rekordstort. Med två dagar kvar har 141 kommuner, 933 små och stora företag, 580 skolor, 265 organisationer, 111 församlingar och uppemot 20 000 privatpersoner anmält sitt deltagande. Anmälningarna fortsätter att strömma in på Världsnaturfonden WWFs hemsida som uppdateras flera gånger dagligen.

- Det är fantastiskt vilket klimatengagemang vi har i Sverige och att världen nu går samman för att skapa det opinionstryck som krävs för att politikerna verkligen ska våga förhandla fram ett kraftfullt avtal på FNs klimatmöte i Köpenhamn nu i december, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Hundratals kända landmärken världen över kommer att släckas - Pyramiderna i Giza, Bird's Nest Stadium (OS-stadion) i Beijing, Eiffeltornet, Niagarafallen, Empire State Building, Colosseum, The Strip i Las Vegas, Operahuset i Sydney, Tornet i Pisa och Kristusstatyn i Rio för att nämna några.

I Sverige kommer mer än 300 kända byggnader att släckas ned under Earth Hour, bland andra Drottningholms och Stockholms slott, Globen, Ullevi, Skandinavium och Avenyn i Göteborg, Gustav Adolfs Torg i Malmö, Svampen i Örebro, Vasaloppsmålet i Mora, Kalmar slott och Visby ringmur. Förutom mörkläggningen av en lång rad byggnader kommer många kommuner runtom i landet att bjuda på en minnesvärd kväll med evenemang i klimatets tecken. Ystad anordnar en medeltida eldshow, Kiruna ska ha 1000 nedsläckta ljuspunkter och Stockholm ställer till med Earth Hour Show på Skansen där Nina Perssons A Camp, EMD, Stefan Sundström och flera andra kända artister bjuder på gratiskonsert.

- Earth Hour startade år 2007 av WWF i Australien då Sydney släcktes ned. Det blev en stor succé och förra året spreds initiativet till 35 länder och 50 miljoner människor deltog. Earth Hour 2009 väntas engagera närmare en miljard människor världen över och bli den största globala manifestationen någonsin, säger Lasse Gustavsson, och uppmanar de som ännu inte anmält sig att gå in på WWFs hemsida och göra det.

Pressmeddelande från: Världsnaturfonden WWF