Artikeln publicerad: 090326
Nio av tio är skogstokiga

Svenska folket älskar att vistas i skog och mark. I en undersökning LRF presenterar idag uppger hela 94 procent att de tycker att det är viktigt att få vara i skogen. Och så många som 6 av 10 känner till att skogen ger förnybar energi och är bra för klimatet.

60 procent av Sveriges yta är täckt av skog och hälften av dessa skogar är familjeskogsbruk.
För omkring var tredje bonde är skogen en av gårdens två viktigaste inkomstkällor.

En undersökning där LRF låtit Synovate fråga 2 018 personer om deras uppfattning om Sveriges bönder, visar att det för tre av fyra ligger nära till hands att tänka på bonden som skogsbrukare. Och undersökningen visar tydligt att svenskarna har förtroende för skogsbonden.

Att växande skogar binder mycket koldioxid tycks man vara mest medveten om i Kronobergs län och på Gotland, där anser 78 respektive 84 procent av de tillfrågade att bondens skogsbruk är bra för klimatet.

Två av tre svenskar anser att bonden bedriver ett uthålligt skogsbruk. Det innebär bland annat att skogsägarna inte avverkar mer än tillväxten i skogen och gör stora naturvårdande insatser. Om all världens skog brukades som våra svenska skogar skulle det inte finnas något globalt klimathot.

Så många som 94 procent av befolkningen uppger att det är viktigt för dem att de kan vistas i skog och mark. Allra mest uppskattas skogen av jönköpingsbor och gotlänningar, bland dem är motsvarande siffra hela 99 procent.

Närheten till skogen tycks bli viktigare ju äldre man blir. I åldrarna 16-24 år tycker 89 procent att det är viktigt att de har möjlighet att vistas i skog och mark. Bland personer äldre än 55 är motsvarande siffra 96 procent.

2 018 personer i åldrarna 16-79 år ingick i undersökningen som gjordes 12-24 november 2008 av Synovate på uppdrag av LRF.

Fakta:

  • 94 % tycker det är viktigt att vistas i skog och mark
  • 64 % känner till att skogsbruket ger förnybar energi och är bra för klimatet
  • 68 % har förtroende för att skogsbönderna bedriver ett uthålligt skogsbruk
  • Det växer skog på 60 % av Sveriges yta
  • Mer än 25 % av Sveriges energiförsörjning kommer från skogen
  • 80 miljoner kubikmeter skog avverkas varje år, tillväxten är 114 miljoner kubikmeter. Sverige släpper ut 50 miljoner ton koldioxid per år, utsläpp som binds i den växande skogen.

Pressmeddelande från: LRF