Artikeln publicerad: 090326
Lasse Åberg och Janne Schaffer gör familjemusikal om klimatet



Riksteatern och Naturskyddsföreningen, två av Sveriges största ideella organisationer inleder ett samarbete för att på ett roligt och konstnärligt sätt lyfta klimatfrågan för barn och vuxna. Den första gemensamma satsningen, som är en del i Naturskyddsföreningens 100-årsfirande, blir familjemusikalen Banankontakt om klimatkris, konsumism och vänskap, av Lasse Åberg och Janne Schaffer, i regi av Olle Törnqvist. Premiär i höst.

Det är första gången som de två stora ideella organisationerna möts i ett samarbete och syftet är också att få de två rörelsernas krafter lokalt och nationellt att mötas.

– Det blir fantastiskt härligt att kunna nå ut med klimatfrågan på ett humoristiskt sätt både till vuxna och till barn samtidigt, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Banankontakt utspelar sig i Trazan och Banarnes värld i djungelkojan med kompisarna, bland andra den köttätande blomman Roger (som är vegetarian), Kung Lian och pirayan Maja. Fristaden i djungeln är hotad av fröken Ökens framfart. Med alla medel försöker Firma Öken & son roffa åt sig marken, riva kojan och såga ner träden. Banankontakt är en ny version för scenen som bygger på Electric Banana Bands låtar och figurerna Trazan och Banarne. Gamla och nya texter varvas med hits som Min piraya Maya, Olyckan, Zwampen och Banankontakt.

– Naturskyddsföreningen hörde av sig till oss på Riksteatern och det visar att scenkonsten kan vara en arena för samhällsförändring. Med teaterns hjälp kan vi prata med unga människor om stora frågor som klimat och miljö. Extra roligt är det förstås att Sverige i år är ordförandeland i EU med miljötemat i fokus, säger Riksteaterns VD Birgitta Englin.

Naturskyddsföreningen och Riksteaterns samarbete är en del av att Naturskyddsföreningen fyller 100 år i år. Syftet med samarbetet är också ett ökat kunskapsutbyte på alla nivåer i projektet lokalt och nationellt och för Riksteatern är samarbetat viktigt för den påbörjade miljöcertifieringen.

Banankontakt:
Av: Lasse Åberg och Janne Schaffer
Regi: Olle Törnqvist
Scenografi: Per A Jonsson

Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen