Artikeln publicerad: 090326
Ny hantering av burkar och flaskor som pantas



Under två års tid har Returpack, tillsammans med handeln och bryggerierna, utvecklat en lösning som gör det möjligt att hantera pantade burkar och flaskor i lösvikt. Den nya lösningen, som nu är implementerad i Skåne, Östergötland och Närke, gör hanteringen av pantgodset både enklare och effektivare.

Det har gått 25 år sedan pantsystemet infördes i Sverige. Sedan dess har pantvolymerna ökat konstant. Vi svenskar återvinner i snitt 135 burkar och flaskor per person och år. Det gör oss till ett av de bästa pantarländerna i världen och ett föregångsland. Förra året återvanns omkring 970 miljoner burkar och 470 miljoner PET-flaskor.

- De ständigt ökade volymerna ställer allt högre krav på pantsystemet och inte minst på fabriken i Norrköping som hanterar alla burkar och flaskor. Den nya lösningen har bland annat inneburit en omfattande om- och tillbyggnad av fabriken, som är en av de största i hela Europa, säger Pelle Hjalmarsson, vd på Returpack.

Returpack har investerat 35-40 miljoner kronor i fabriken som nu är toppmodern där pantgodset transporteras på vandrande golv.

I lösvikt från butik till fabrik

Idag omfattas omkring 650 butiker i Skåne, Östergötland och Närke, av det nya systemet. Istället för att hantera pantgodset i pappkartonger samlas burkarna och flaskorna i rullande plastkärl eller säckhållare, vilket är smidigare att hantera för butikspersonalen. Att slopa pappkartongerna är dessutom en miljöbesparing, eftersom de inte kan återanvändas.

- För butiker med väldigt stora volymer placeras komprimatorer i direkt anslutning till pantrummen. Den här lösningen frigör också yta från butiken som istället kan användas till försäljning. Än så länge finns åtta sådana lösningar i Sverige, säger Pelle.

Specialanpassade transporter

Med hjälp av partners hämtas pantgodset i butikerna av specialanpassade bilar som komprimerar pantgodset ytterligare. Bilarna, som körs på biogas och rapsdiesel, tömmer sedan pantgodset på mellanlager. Därefter transporteras godset till Returpacks fabrik i Norrköping. I Östergötland körs pantgodset direkt till fabriken.

¬- Den nya lösningen innebär en effektivisering med enklare hantering och minskade kostnader för alla parter i pantsystemet. Systemet kommer att utvärderas under året, avslutar Pelle Hjalmarsson.

Pressmeddelande från: Returpack