Artikeln publicerad: 090326
Nya frimärken visar charmiga bananfigurer modellerade i lera

I år är det 100 år sedan den första bananbåten anlände till Göteborgs hamn och den organiserade bananimporten startade. Posten uppmärksammar jubileet med fyra lekfulla frimärken den 26 mars. Frankera gärna inbjudningarna till vårens barnkalas och andra skojiga tillställningar med bananfrimärkena.

Frimärksmotiven är charmiga bananfigurer modellerade i lera av den unga formgivarduon CharlieCharlie, Charlotte Öström och Rikard Gartmyr. Charlotte jobbar som illustratör och Rikard har scenografiuppdrag runt om i landet.

Men det som förenar dem är figurer av lera, en konstart de är rätt ensamma om i Sverige. Rikard har jobbat med materialet så länge han kan minnas, och för Charlotte "kom leran med Rikard".

- Första steget i arbetet med en lerfigur är en skiss jag gör i blyerts. Med den som utgångspunkt går vi vidare till ståltrådsskelett och lera. För varje frimärke gjorde vi åtta olika kompositioner som fotograferades, säger Charlotte.

Bananfigurernas gula kroppar och alla detaljerna har modellerats i en speciallera som bränts i 130 graders värme i spisugnen hemma i Charlottes och Rikards villakök.

Med CharlieCharlies lerfigurer gör ett nytt konstnärligt manér entré på svenska frimärken.

- För oss har det varit ett drömprojekt, säger Charlotte och Rikard.

Bananen är mycket populär i Sverige. Konsumtionen är närmare 20 kilo per person och år - den högsta siffran i västvärlden enligt Banan-Kompaniet.

Pressmeddelande från: Posten