Artikeln publicerad: 090324
Röda Korset ger 50-öringen en bättre framtid



På onsdag förväntas riksdagen besluta att 50-öringen ska tas ur bruk och upphöra som betalningsmedel efter den 30 september 2010. Röda Korset står redo att samla in 50-öringarna åt riksbanken. De närmaste 18 månaderna ska varje soffkudde i Sverige vändas, varje kavajficka genomletas och varje handväska vändas upp och ned i en av de största myntinsamlingarna i modern tid. Det är cirka 342 miljoner mynt som ska samlas in, eller 1 265 ton koppar.

Enligt en undersökning som riksbanken har gjort bland allmänheten anser två av tre att myntet inte längre behövs. Även handeln vill gärna se myntet avskaffas.

- Även om många anser att 50-öringarna inte betyder något, skulle de tillsammans betyda väldigt mycket för Röda Korsets insatser. Tillsammans kan vi rädda 50-öringen och ge den en bättre framtid genom våra humanitära insatser där behoven är stora, säger Christer Zettergren, generalsekreterare i Röda Korset.

Röda Korset är väl förberett för en insamling av den här storleken. Med 252.000 medlemmar i Sverige och omkring 40.000 frivilliga täcker organisationen större delen av Sveriges gator och torg med insamlingsbössor.

Insamlingen kommer att kunna följas i realtid på www.redcross.se, allt eftersom 50-öringarna når bössorna på väg till bättre behövande.

Röda Korset har erfarenhet av myntinsamlingar sedan tidigare då 25-öringen togs ur bruk samt när många medlemsländer i EU gick över till gemensam valuta. 2002 samlade Röda Korset in europeiska mynt till ett värde av 10 miljoner kronor.

Pressmeddelande från: Röda Korset