Artikeln publicerad: 090323
Se, vi gå upp till Jerusalem

Torsdagen den 26 mars sänds ett program i Radio Kinnekulle som handlar om Jerusalem - staden som är en helig plats för tre religioner och som har inspirerat och attraherat människor genom alla tider - pilgrimer, riddare, upptäcksresande, konstnärer och författare. Vi får höra hur den himmelska staden beskrivs i Johannes Uppenbarelse och vad som menas med uttrycket att "gå upp till Jerusalem".

Vi får också möta stiftets internationella samordnare Göran Rask, som delar med sig av sina intryck av Den heliga staden och berättar om Svenska kyrkans engagemang i olika hjälpprojekt. De kristna, som i allmänhet tillhör den palestinska befolkningen, får ofta sitta emellan i den pågående konflikten och många tvingas att lämna landet. Professor Samuel Rubenson, som föreläste i Forshem i januari, talar om försoningens ljus. I programmet ges också prov på såväl arabisk, israelisk som grekisk-ortodox musik.

Under hela våren pågår en studiecirkel i Forshem om Jerusalem. Några av deltagarna medverkar också i radioprogrammet, bland annat Elisabeth Elfving Illerås och Marie Torvad. Studiecirkeln utgår från boken "Det finns inte plats för dem" som beskriver människors situation i Israel och Palestina idag. Under studiecirkelns gång visas bilder från resor till Det heliga landet, och Jerusalem beskrivs utifrån såväl Gamla som Nya Testamentet. Det blir föredrag om Den heliga gravens kyrka i Jerusalem och gravkyrkor runt om i Europa. Cirkeln avslutas med orientaliskt knytkalas i mitten av maj. I församlingshemmet visas utställningar med anknytning till Det heliga landet. Bland annat visas utställningen Via Dolorosa under perioden 3-20 april.

Sändningstid 06.00, 10.00, 17.00 och 22.00

Pressmeddelande från: Kinnekulle Församling