Artikeln publicerad: 090320
Film i Väst skapar sverigeunik arena för filmverkstad

-Vi kommer skapa en unik möjlighet för gymnasie- och folkhögskolestudenter med filminriktning att prova på riktig filmproduktion, säger Tomas Eskilsson, vd för Film i Väst. Dessutom kommer vi förbättra våra möjligheter att på ett nytt sätt ta emot besökare som är intresserade av vår verksamhet.

Det är den danska satsningen "Station Next" som är förebild när nu Film i Väst satsar vidare i sin utveckling. I Filmbyen i Hvidovre strax utanför Köpenhamn har danskarna under åtta år byggt upp en unik verksamhet, den enda i världen, där man målmedvetet satsar på elever i högstadie- och gymnasieåldern som på ett mycket praktiskt sätt lär sig filmproduktion.

-Vi kommer göra detta på vårt eget sätt och inte kopiera den danska modellen. Förutsättningarna ser lite annorlunda ut i Sverige jämfört med Danmark. Men helt klart är att vi kommer bygga upp ett antal fasta inspelningsmiljöer dit eleverna ska ha möjlighet att komma för att genomföra sin filminspelning under professionell handledning. Vi ser att detta är ytterligare en strategisk satsning för att vidareutveckla vårt arbete och bidra till återväxten inom den svenska filmindustrin. Vi siktar på att sjösätta detta i början av 2010, säger Tomas Eskilsson.

Idag är möjligheterna att ta emot besökare som vill bekanta sig med Film i Väst relativt begränsade. Därför kommer även en satsning ske på att förbättra ytorna för besökare.
-Vi får nästan dagligen förfrågningar. Allt från allmänhet till större företag vill komma hit och träffa Film i Väst. Det känns ju självklart inte bra när vi ofta tvingas säga nej. Därför ser vi nu fram emot att det blir en ändring på detta, säger Tomas Eskilsson.

Pressmeddelande från: Film i Väst;