Artikeln publicerad: 090319
Livstids fängelse i "Carolin-målet"

Gällivare tingsrätt har idag, den 19 mars 2009, dömt Toni Alldén till fängelse på livstid för mord på Carolin Stenvall. Domen var enhällig.

Tingsrätten konstaterade i domskälen att annan utredning om händelseförloppet i princip inte fanns utöver Toni Alldéns egen berättelse och teknisk bevisning. Tingsrätten godtog Toni Alldéns berättelse om upptakten till händelseförloppet, att han hamnat i dispyt med Carolin Stenvall på rastplatsen Stenbron utanför Gällivare, att han knuffat henne och att hon förlorat medvetandet varefter han lyft upp henne i sin bil och kört iväg med henne. Tingsrätten fann det utrett att Toni Alldén därefter skjutit Carolin Stenvall i ryggen och i huvudet och att Carolin Stenvall varit vid liv när hon sköts i ryggen. Tingsrätten fann även utrett att Toni Alldén hade uppsåt att döda Carolin Stenvall när han sköt henne. - Efteråt har Toni Alldén transporterat hennes kropp till Stenåldersboplatsen norr om Gyljen i Överkalix kommun, där han bränt kroppen. Någon tid senare har han flyttat kvarlevorna till en plats intill Edeforsvägen vid Lansjärv, Överkalix kommun, där dessa sedan påträffades.

Tingsrätten ansåg att samtliga Toni Alldéns handlingar hade omedelbart samband med dödandet av Carolin Stenvall och dömde Toni Alldén enbart för uppsåtligt dödande, och inte för andra brott som hans förfarande innefattade.Gärningen ansågs med hänsyn till omständigheterna vara av så allvarlig art att den skulle bedömas som mord och inte som dråp. Vidare ansåg tingsrätten av samma anledning att brottet tillhörde de allvarligaste fallen av mord och påföljden bestämdes till fängelse på livstid. Någon annan påföljd än fängelse var inte aktuell mot bakgrund av vad som kommit fram vid den rättspsykiatriska undersökningen.

Toni Alldén dömdes även att betala skadestånd till Carolin Stenvalls dödsbo och till hennes föräldrar, hennes syster och hennes pojkvän. Föräldrarna fick bland annat 75 000 kr vadera för psykiskt lidande medan systern fick 50 000. Pojkvännen fick 20 000 kr i enlighet med Toni Alldéns medgivande, trots att någon skadeståndskyldighet egentligen inte förelåg. Sammanlagda skadeståndsbeloppet uppgick till drygt 312 000 kr plus ränta.

Pressmeddelande från: Sveriges Domstolar