Artikeln publicerad: 090319
Max 150 vargar, anser Jägareförbundet!



Svenska Jägareförbundet efterlyser en tydlig politisk färdväg för rovdjurspolitiken. Både vad gäller måltal för rovdjuren och en regional förvaltning med demokratiska inslag. I morgon fredag går remisstiden ut för Naturvårdsverkets förslag om förvaltning av de stora rovdjuren. Men Jägareförbundet anser inte att förslagen kommer att accepteras och respekteras av dem som berörs.

- Naturvårdsverkets förslag om regional förvaltning saknar helt demokratiska inslag. Om inte rovdjursförvaltningen får stöd av dem som ska leva med djuren fungerar den inte, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Vi jägare respekterar att det ska finnas björn, varg, järv och lo i landet. Idag när de är väl etablerade och inte längre hotade är frågan hur många de ska vara. För varg är ett maximiantal på 150 vargar i Sverige realistiskt, anser Gunnar Glöersen, rovdjursexpert på Svenska Jägareförbundet. För oss jägare, för samerna, markägarna och för djurägarna innebär dagens stora rovdjursstammar väldiga påfrestningar. Regeringen har aviserat att en ny utvärdering skall göras om måltalen för varg och järv som ska vara klar 2011 vilket innebär att den verkställs tidigast 2012. Under tiden måste måltalen frysas, allt annat är oacceptabelt, tillägger Gunnar Glöersen. Även när det gäller lodjur måste nya övre måltal bestämmas både nationellt och regionalt.

Alliansen gick till val med löftet om en ny rovdjurspolitik. Trots utredningar och uppnådda miniminivåer på rovdjuren, saknas politisk reaktion och tydlighet, vilket riskerar acceptansen för rovdjur.

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet