Artikeln publicerad: 090319
Ingemar Johansson ny länspolismästare

Regeringen har i dag utsett Ingemar Johansson till länspolismästare för Västra Götaland. Han tillträder tjänsten med omedelbar verkan. Klas Friberg går upp som tillförordnad biträdande länspolismästare.

Ingemar Johansson har sedan november 2008 varit tjänsteförrättande länspolismästare i Västra Götaland och dessförinnan biträdande länspolismästare. Han förordnas att vara chef för Polismyndigheten i Västra Götaland till och med den 31 juli 2011.

- Det känns mycket bra, säger Ingemar Johansson.
- I och med att jag nu har haft ansvaret så lång tid känns det naturligt att få fortsätta på den inslagna vägen.

Vid sin sida kommer han att ha Klas Friberg, chefen för länskriminalpolisen, som tillförordnad biträdande länspolismästare fram till dess att tjänsten besätts med ordinarie befattningshavare.

Den inslagna vägen som Ingemar talar om handlar bland annat om att få myndighetens ekonomi i balans. Ett sparpaket på 70 miljoner kronor ska klaras av samtidigt som myndigheten ska kunna ta emot de nya poliser som kommer under året, klara av säkerheten runt EU-mötena i höst och fortsätta satsningen mot den grova organiserade brottsligheten. Dessutom pågår ett omställningsarbete i Storgöteborg för att arbeta mer effektivt och synligt. Att öka tryggheten för medborgarna är det övergripande målet i hela Västra Götaland.

Ingemar Johansson utbildades till polis 1968-1969. Han avlade juris kandiadat-examen 1977 och tingsmeriterades därefter vid Mölndals tingsrätt. Åren 1984-1987 genomgick han polischefsutbildningen. Han har haft flera chefsbefattningar, bland andra som biträdande länspolismästare i Skaraborgs län 1994-1995, och som länspolismästare i Älvsborgs län 1995-1998. Han blev biträdande länspolismästare i Västra Götaland 1998.

Pressmeddelande från: Rikspolisstyrelsen